Kasza jaglana ze szpinakiem

...i tylko ze szpinakiem. Nie zastosowałem tu żadnych innych nabiałowo-podobnych udziwnień. :) Po przygotowaniu całego dania, kiedy jest jeszcze ciepłe, można nakładać kaszę do dowolnych foremek i robić tzw. "babki", które wyglądają na talerzu bardziej efektownie, niż sama rozpaćkana kasza. :)

Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem


http://bit.ly/2n8fNwFSkładniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 20 dag szpinaku (brykiet)
- 1 cebula (ja dodałem 3 małe)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie dania rozpocząłem od rozmrożenia szpinaku w brykiecie, bo tylko taki miałem pod ręką. Wykorzystałem ok 20 dag, czyli pół opakowania. W międzyczasie, na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz czosnkiem (wg uznania). Ja nigdy nie żałuję sobie czosnku - dodałem 2 ząbki i 3 małe cebulki. Gdy brykiet się rozpuści wrzucamy go na patelnię razem do naszych warzyw i podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Całość przyprawiamy pieprzem, solą oraz pieprzem ziołowym. Danie jest już gotowe! Smacznego! :)

Kasza jaglana ze szpinakiem

18 komentarzy:

  1. niby banalne, a nie wpadłabym na taki pomysł. uwielbiam jaglaną na słodko i chętnie spróbuję dla odmiany na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie to wygląda, akurat zakupiłam kaszę więc przy najbliżym obiedzie skomponuję ją właśnie ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nabiałowe udziwnienia nie służą wyłącznie zmianie smaku dania, ale neutralizują zawarte w szpinaku szczawiany, które mogą zatrzymywać się w nerkach. Ale samo danie smaczne, właśnie zrobiłam (z odrobiną sera feta) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tego nie widziałem! Czasem dobrze jest posłuchać kogoś mądrego. :) Następnym razem będzie z nabiałem. :)

      Usuń
    2. W kaszy też jest białko...

      Usuń
    3. białko tak ale nie nabiał :)

      Usuń
    4. Kwas szczawiowy nie powoduje kamieni nerkowych, jest to mit, który został obalony wieloma badaniami. Za powstające kamienie, odpowiedzialne jest nadmierne spożycie białek pochodzenia zwierzęcego oraz ogólne zakwaszenie organizmu. Ponadto, kwas szczawiowy jest bardzo ważną dla człowieka substancją ponieważ rozwala komórki nowotworowe i to bardzo efektywnie, jest jedną z substancji, która zwalcza raka. Jeśli ktoś chce info w tym temacie, proszę na priv, nie będę się tutaj rozwodził. Pozdrawiam Dietetyk

      Usuń
    5. Z ci3kawosci sprawdzilam, bo moze wszyscy wykladowcy ktorzy mnie uczyli i wszystkie ksiazki ktore przeczytalam sie mylily, albo cos sie zmienilo. Ale jakos we wszystkich badaniach jest to samo szczawiany lacza sie z wapniem i moga tworzyc kamienie, ewentualnie ten wapn wyplukuja dlatego wazne jest zeby nie przesadzac z produktami ktore tych szczawianow zawieraja duzo, albo przynajmniej zadbac o odpowiednia porcje wapnia. Jesli sie myle chetnie przeczytam cos na temat jakoby bylo inaczej . Pozdrawiam;)

      Usuń
    6. Aha i jeszcze jedno szczawiany to nie to samo co kwas szczawiowy ;p

      Usuń
  4. Nie piszesz co zrobiłeś z kaszą, kiedy ją dodałeś do szpinaku i w jakiej formie. Nie wiadomo czy ugotowac wczesniej i wymieszac na koniec, czy wrzucic na patelnie i niech sie dusi z resztą ?...

    OdpowiedzUsuń
  5. Stary to danie powaliło zarówno mnie jak i mojego męża na kolana! Po prostu bosssskie!
    Dodam, że zamiast oleju wszystko zrobiłam na maśle i ze świerzym szpinakiem ;)
    BOMBA! Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już kilka razy kaszę jaglaną ze szpinakiem według Twojego przepisu i za każdym razem mam ochotę na więcej! + świetnie się nadaje do zabrania do pracy lub szkoły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodałam jeszcze jajko do szpinaku i dopiero kasze. Superrr

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI