Często zadajecie pytanie dotyczące sposobu oraz czasu gotowania kaszy jaglanej: jak długo gotować kaszę jaglaną? Jak przygotować ją do gotowania? To bardzo proste.
Potrzebne nam będą:
- kasza jaglana
- woda
- czasomierz
1. Odmierzamy potrzebną ilość kaszy np. 1 szklanka (250 ml).
2. Kaszę wsypujemy na sitko, po czym przelewamy na zmianę zimną oraz wrzącą wodą (zimna - wrząca - zimna) Dzięki temu pozbędziemy się niezbyt przyjemnego smaku goryczki. Jeżeli wstawicie sitko do jakiegoś pojemnika i przelejecie kaszę wrzątkiem, zauważycie, że na dnie tego pojemnika zebrał się biały osad, a woda stała się mętna. Tego właśnie chcieliśmy się pozbyć. :)
3. Po przelaniu kaszy zimną, wrzącą i jeszcze raz zimną wodą, wsypujemy ją do garnka. Na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej przypada około 1,5 szklanki wody. Jeżeli dacie mniej wody, wówczas kasza po ugotowaniu będzie bardziej sypka. Więcej wody - bardziej rozgotowana.
4. Załóżmy, że kasza została już zalana wodą. Opcjonalnie dodajemy sól. Niektórzy dodają również szczyptę cukru. Garnek z kaszą przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, dalej gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę - ok. 15 minut.
5. WAŻNE! Podczas gotowania kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać! W kaszy utworzą się otwory, przez które uciekać będzie para.
6. Po ugotowaniu kaszy jaglanej pozostawiamy ją pod przykryciem.
W kontrolowaniu czasu potrzebnego na ugotowanie kaszy jaglanej, kaszomanię wspiera Lorus. ;-)