Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Przepis na pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej nawiązuje przede wszystkim do Świąt Bożego Narodzenia, które mamy już za sobą... :-) Cynamon i pomarańcza to zapachy, które wielu osobom (w tym również i mi) kojarzą się właśnie z grudniowym, świątecznym klimatem. Przepis jest bardzo prosty, bo jedyne czego potrzebujemy to pomarańcze, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i cynamon.

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej


http://bit.ly/2n8fNwFUgotowaną szklankę kaszy jaglanej wraz z obranymi ze skórki pomarańczami (ok. 4 sztuk) miksujemy blenderem na jednolitą gładką masę. Dosypujemy cynamon wg potrzeb smakowych. :-) Mus nie może być rzadki. Danie posypane cynamonem podałem w małych salaterkach. Smacznego!


Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej

Pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej



19 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej... Coraz bardziej mnie interesuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To żałuj.Ja zrezygnowałem z chleba na jej rzecz ;)

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia. Zachęcają do zjedzenia tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zarówno wygląd jak i dobór składników jest bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I to cudo naprawdę z kaszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogę w to uwierzyć! :D

      Usuń
    2. Czy jaglankę można w tym wypadku ugotować na mleku? Krowim albo np. owsianym?

      Usuń
  5. Mus jest fantastyczny. Ja dodałam jeszcze banana. Smakuje wyśmienicie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcze z cynamonem... Pycha! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, jak i inne które tu znalazłam :) a ja zapraszam na jaglanke z bananami i migdałami http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/04/jaglanka-z-bananem-i-migdaami.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ale w smaku nieco kwaśne. Choć do zjedzenia. Dodałam łyżeczkę prawdziwej wanilii.Podobnie wersja z kiwi - niestety wyrzuciłam bo była niezjadliwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wyglada pyszne! Sezon świąteczny w pełni wiec aż sie prosi ten przepis o realizacje :) mam 2pytania:
    1) szklanka ugotowanej kaszy-ile to kaszy przed gotowaniem?
    2)kasze gotujemy w wodzie czy w mleku? Aż wchłonie cały płyn czy krócej?

    Jestem początkująca amatorką kaszy jaglanej jak i gotowania w ogóle, także bede bardzo wdzięczna za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotowałem na wodzie, mleka nie używam. Jeśli chodzi o ilość kaszy, szklanka ugotowanej to ok. 1/4 szklanki suchej kaszy. :)

      Usuń
  9. wygląda na mało słodkie :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobie ale ugotuje na mleku migdalowym, dodam otarta skorke z pomaranczy I poleje miodem 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować. Ale dodam miodu do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Skórkę z pomarańcza dodajemy do gotującej się kaszy aby od razu puściła smak podczas gotowania, czy dodajemy ją przed blendowaniem? Dzięki - super zdjęćia!

    OdpowiedzUsuń
  13. rzeczywiście trochę kwaśne, może takie pomarańcze. dodałam brązowego cukru i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, uwielbiam smak pomarańczy i cynamon ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI