Przepis na pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej nawiązuje przede wszystkim do Świąt Bożego Narodzenia, które mamy już za sobą... :-) Cynamon i pomarańcza to zapachy, które wielu osobom (w tym również i mi) kojarzą się właśnie z grudniowym, świątecznym klimatem. Przepis jest bardzo prosty, bo jedyne czego potrzebujemy to pomarańcze, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej i cynamon.
Ugotowaną szklankę kaszy jaglanej wraz z obranymi ze skórki pomarańczami (ok. 4 sztuk) miksujemy blenderem na jednolitą gładką masę. Dosypujemy cynamon wg potrzeb smakowych. :-) Mus nie może być rzadki. Danie posypane cynamonem podałem w małych salaterkach. Smacznego!
Nigdy jeszcze nie jadłam kaszy jaglanej... Coraz bardziej mnie interesuje :)
OdpowiedzUsuńTo żałuj.Ja zrezygnowałem z chleba na jej rzecz ;)
UsuńPrzepiękne zdjęcia. Zachęcają do zjedzenia tego smakołyku :)
OdpowiedzUsuńZarówno wygląd jak i dobór składników jest bardzo zachęcający :)
OdpowiedzUsuńI to cudo naprawdę z kaszy? :)
OdpowiedzUsuńTeż nie mogę w to uwierzyć! :D
UsuńMus jest fantastyczny. Ja dodałam jeszcze banana. Smakuje wyśmienicie :*
OdpowiedzUsuńPomarańcze z cynamonem... Pycha! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, jak i inne które tu znalazłam :) a ja zapraszam na jaglanke z bananami i migdałami http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/04/jaglanka-z-bananem-i-migdaami.html
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ale w smaku nieco kwaśne. Choć do zjedzenia. Dodałam łyżeczkę prawdziwej wanilii.Podobnie wersja z kiwi - niestety wyrzuciłam bo była niezjadliwa.
OdpowiedzUsuńMmm wyglada pyszne! Sezon świąteczny w pełni wiec aż sie prosi ten przepis o realizacje :) mam 2pytania:
OdpowiedzUsuń1) szklanka ugotowanej kaszy-ile to kaszy przed gotowaniem?
2)kasze gotujemy w wodzie czy w mleku? Aż wchłonie cały płyn czy krócej?
Jestem początkująca amatorką kaszy jaglanej jak i gotowania w ogóle, także bede bardzo wdzięczna za odpowiedz :)
Ja gotowałem na wodzie, mleka nie używam. Jeśli chodzi o ilość kaszy, szklanka ugotowanej to ok. 1/4 szklanki suchej kaszy. :)
Usuńno mi nie smakuje :/
OdpowiedzUsuńwygląda na mało słodkie :/
OdpowiedzUsuńZrobie ale ugotuje na mleku migdalowym, dodam otarta skorke z pomaranczy I poleje miodem 😊
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Ale dodam miodu do smaku.
OdpowiedzUsuńSkórkę z pomarańcza dodajemy do gotującej się kaszy aby od razu puściła smak podczas gotowania, czy dodajemy ją przed blendowaniem? Dzięki - super zdjęćia!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście trochę kwaśne, może takie pomarańcze. dodałam brązowego cukru i jest ok :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam smak pomarańczy i cynamon ;-)
OdpowiedzUsuń