Kasza jaglana po meksykańsku

Dziś przedstawię wam przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku. Pomysł podesłała Martyna, za co jej dziękuję, natomiast nie byłbym sobą, gdybym go nie zmodyfikował. ;) Kasza jaglana na ostro, to jest coś, co bardzo lubię i myślę, że wam również przypadnie do gustu. Ale to jest dobre!

Kasza jaglana po meksykańsku



Kasza jaglana po meksykańsku

Składniki:
- cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
- przyprawa meksykańska
- oliwa



Sposób przygotowania:
  1. Odsączamy fasolę i kukurydzę.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
  3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
  4. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
  6. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
  7. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni. 
  8. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
  9. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Po prostu pycha!

Kasza jaglana po meksykańsku

42 komentarze:

  1. Genialnie! Kolejny pomysł na kaszę jaglaną!
    Trafiony idealnie w mój gust. Uwielbiam pikantną kuchnię meksykańską!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda swietnie! zrobie Małżonowi u dzieciakom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne! zrobiłam dzisiaj ni zjadłam od razu wielka michę! dzięki :P

      Usuń
  3. wygląda obłędnie, wkrótce wypróbuję, dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć do tego przepisu kaszy pęczak? :) Do tej pory byłam maniaczką kaszy jaglanej, ale od jakiegoś czasu zasmakowała mi pęczak, i tak myślę, czy proces przygotowywania będzie taki sam, tzn. czy też dodać suchą kaszę do sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać z pęczakiem, ale myślę, że soku pomidorowego trzeba dodać więcej, albo zmniejszyć ilość kaszy.

      Usuń
    2. http://thefoodtime.com/peczotto-czerwona-papryka-pomidorami-serem/#
      polecam!

      Usuń
  5. zrobiłam! pyszne!
    niestety nie miałam, ale gdyby tak kolendry dodać? :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Uuuu widze moje smaki :) uwielbiam ostre mexicanoo :) i jeszcze do tego kasza jaglana! pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile porcji wyjdzie z tego przepisu? Mam dość dużą rodzinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zrobiłam, wychodzi duuuuża patelnia, co najmniej 4 głodne osoby się najedzą :) Danie dość zapychające, kasza plus fasola robią swoje :) Spokojnie można to robić też bez kurczaka (chociaż ja dodałam). PYCHA!!!!! :)

      Usuń
  8. Pycha! Moją pierwszą próbę gotowania kaszy jaglanej uważam za niezwykle udaną!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co meksykańskie :-). Pychaaa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie to wygląda więc jutro pojawi się na moim stole :) Dziś nie mam fasoli niestety :/

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam, wyszło pyszne! porcja na 2 os. spokojnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dziś na obiad i wyszła sUUUUuuuUUUper :) Dodałam jeszcze czosnek a pomidory świeże zastąpiłam tymi z puszki :) Dałam też 3 szklanki soku zamiast 2. Wyszło tego na prawdę sporo, myślę, że zostanie na jutro ku mej wielkiej uciesze :D Dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności , dziś zrobiłam palce lizać :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś robię to danie 2 raz, za pierwszym wyszło super. Bardzo pożywne i smaczne😄 tym razem dodałam komosę, zobaczymy jak wyjdzie? Ogólnie przepis polecam. Jest naprawdę pychotka jako obiad

    OdpowiedzUsuń
  15. Również polecam :) Zrobiłam bardziej na pikantnie, bo z papryczkami piri piri iii jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie zrobiłam, danie naprawdę pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne! Dziękuję za ten przepis, właśnie szukałam inspiracji na dania z kaszą jaglaną, bo mam postanowienie kasze wprowadzić na dobre do swojego menu. Każdy troszkę zmienia przepis, wykonując danie. Ja nie mogłam dostać w sklepie soku pomidorowego, więc rozcieńczyłam wodą passatę pomidorową. Nie dodałam kurczaka ani sosu sojowego. Z przypraw użyłam soli, pieprzu, kurkumy, chilli i rozmarynu. Wyszło nieziemsko dobre!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pyszne i pozytywne danie, tyle kolorów :D dorzuciłam sobie trochę pietruszki na górę, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tyle się napisałam i komentarz mi wcięło :) Bardzo, bardzo dziękuje za przepis, jest doskonały! Ugotowałam dziś i smakuje obłędnie! Zmodyfikowałam jedynie wrzucając na 2 godz. pokrojonego kurczaka do marynaty z sosu sojowego, czosnku, pieprzu cytrynowego i niewielkiej ilości oleju.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie jadłam nic tak pysznego, obłędne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda ekstra! z pewnością zrobię bo przepis szybki i prosty

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaglane chilli sin carne - wchodzę w to :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam, będzie pyszny obiad w pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Baaardzo dobre. Kolejne po jaglanej z curry zrobione.

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie się zajadam! Co za pychota :D Dziękujemy za przepis ! Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  26. Po prostu rewelacja! Cała rodzinka się zajadała ze smakiem!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pysznie :) Uwielbiamy dynie i kaszę :)

    Wczoraj robiliśmy jabłecznik z kaszą jaglaną dla odchudzających się :)

    http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/11/zdrowa-szarlotka-z-kasza-jaglana.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo smaczne! Wyszła mi tego góra, więc będzie jeszcze na jutro a może i pojutrze :) Smak wspaniały! Mój mąż i roczna córka się zajadają. Napewno będę to przyrządzać regularnie, bo jest pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszło pyszne! Porcji z przepisu: 4-5

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha :) właśnie zrobiłam i się zajadam :D Dzięki za przepis :)) Mam nadzieję, że mojemu synkowi też zasmakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  32. zrobiłem i wyszło po prostu ZAJEBISTE! :) polecam ;) ps. nie żałujce chilli :P ma być ostro :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Danie pyrkoli w garnku. Pachnie smakowicie.... Zamiast fasoli ( wyszła ;) ) użyłam cieciorki.

    OdpowiedzUsuń
  34. A gdybym chciała zrobic sam ten sos bez kaszy, na przykład do ryzu i kurczaka, to wtedy zagęścić śmietanka albo mąka? zrobie go z czerwoną soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pyszności !
    super, że tragiłam na Twoją stronkę ;) wiele ciekawych potraw a właśnie zaczynam przygodę z kaszą. Dziś upiekłam brownie, ale coś mało kleiste :p będę próbować do skutku mimo wszystko i czerpać pomysły z Twoich przepisów ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI