Trzy wypróbowane przepisy na pesto. Zobacz pomysły

Ponad 54 proc. Polaków zamawia dania kuchni włoskiej. Chociaż kojarzona przede wszystkim z pizzą oraz sosem bolońskim, wcale nie ogranicza się wyłącznie do tych dwóch elementów. Typowy dla Włochów jest zielony sos pesto o wszechstronnym zastosowaniu. Dowiedz się, z czym najlepiej go podawać i poznaj sprawdzone przepisy.


Dania w oparciu o pesto serwują nie tylko restauracje we Włoszech. Również i w Polsce dotrzeć można do lokali, w których dania z zielonym sosem cieszą się popularnością. Jeżeli do tej pory smak pesto jest Ci obcy, wybierz np. Mazarino w Krakowie, by poszerzyć swoje kulinarne doświadczenie smakowe.

Przepis na klasyczne pesto

Klasyczne włoskie pesto bazuje na bazylii oraz dodatku orzeszków piniowych. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, dzięki dodatkowi parmezanu.
Składniki:
  • 25 g świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g orzeszków pinii
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Umieść wszystkie składniki w moździerzu i utrzyj. Dopraw solą i pieprzem.
Wskazówka: zamiast moździerza, możesz użyć blendera. Pamiętaj jednak, aby pesto nie miksować na idealnie gładką masę – niech będą wyczuwalne drobinki orzeszków.

Zielone pesto z natki pietruszki

Bazylię można zastąpić natką pietruszki, a orzeszki piniowe – migdałami. W ten sposób powstanie wyraziste w smaku pesto, które zaskakuje bogactwem substancji odżywczych.
Składniki:
  • 2 szklanki natki pietruszki
  • 1/4 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) umieść w misie blendera i miksuj do uzyskania grudkowatej pasty. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj do połączenia składników.

Zielone pesto z groszku

Zielone pesto, które do złudzenia przypomina wyglądem sos bazyliowy, można przyrządzić z groszku. Chociaż inne w smaku, jest równie pyszne.
Składniki:
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • sól i pieprz do smaku.
Groszek przelej ciepłą wodą i zagotuj. Po 3-5 minutach przecedź i przełóż ponownie do garnka. Dodaj starty czosnek, liście bazylii, masło, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny. Zblenduj na drobne kawałki.
Po wyłożeniu pesto np. na grzanki, możesz posypać je startym parmezanem do smaku.

Do czego podawać pesto?

Pesto jest sosem o wszechstronnym zastosowaniu. W restauracjach, np. Mazarino w Krakowie najczęściej serwuje się go jako dodatek do makaronów. Ponadto pesto świetnie smakuje w towarzystwie pieczywa (doskonale sprawdzi się na grzankach) czy jako dodatek do sałaty i serów.
Jeżeli decydujesz się na samodzielne przyrządzenie klasycznego pesto pamiętaj, aby go nie podgrzewać. W wysokiej temperaturze bazylia staje się gorzka – w efekcie zepsujesz smak całego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI