Nowy projekt


Kontynuacja projektu kaszomania oraz inne przepisy kulinarne dostępne są teraz pod adresem:

https://zdrowomaniak.pl/category/przepisy/

Kasza jaglana curry z kurczakiem, ananasem i mleczkiem kokosowym

Niebo w gębie! Innymi słowami nie da się opisać tego połączenia. Pierś kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym jadałem dotychczas z ryżem, ale eksperyment polegający na zastąpieniu ryżu kaszą jaglaną, wypadł znakomicie. Kolejny udany przepis, którym chętnie się podzielę. No i curry - ta przyprawa rządzi!

Kasza jaglana curry z kurczakiem, ananasem i mleczkiem kokosowym


Składniki:
- kasza jaglana (na tę ilość sosu ok 3/4 szklanki suchej kaszy)
- mleczko kokosowe
- ananas w puszce
- jogurt naturalny lub grecki
- pierś z kurczaka lub indyka
- garść rodzynek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól oraz pieprz
- oliwa

Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną.
2. Przez praskę przeciskamy czosnek, cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie przesmażamy wraz z czosnkiem na pateleni z dodatkiem oliwy - ok 2-óch łyżek.
3. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli oraz czosnku.
4. Całość przyprawiamy curry, kurkumą oraz imbirem, a także dodajemy wiórki kokosowe oraz rodzynki. Smażymy przez kilka minut, aż mięso nie będzie surowe.
4. Do mięsa dodajemy mleczko kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 15

minut do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego i doprawiamy pieprzem oraz solą.

Kasza jaglana curry z kurczakiem, ananasem i mleczkiem kokosowym

Kasza jaglana curry z kurczakiem, ananasem i mleczkiem kokosowym

Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną w postaci np. wymieszanej. =)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam kasze jaglaną pod każdą postacią, twoje danie wygląda baaardzo apetycznie. Może zrobię jutro na obiad :) Jak coś to dam znać, czy smakował :P

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny dowód na to, że kasza jaglana pasuje do każdego połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry powinno zawierać więcej wody i mleczka kokosowego. Kasza powinna pływać w niej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję p. Gosiu za cenne rady i cieszę się, że mój blog jest dla pani "inspiracją".

      Usuń
  4. Ile wlewa się mleczka kokosowego? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. na ile osób przeznaczone jest to danie? (przy takich proporcjach)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj, ten przepis jest Fantastyczny, gorąco polecam!!! Polecam również wprowadzić małą modyfikację, tzn, ja zamarynowałam kurczaka przez kilka godzin w sosie sojowym i czosnku oraz ogólnie dodałam do całości potrawy 2 razy więcej czosnku i imbiru. Według mnie dodało to takiej konkretnej nuty i przełamało trochę słodkość ananasa, na zasadzie przeciwwagi. Extra potrwa, zaraz dokończymy ją jeszcze na kolację ;)))). Pozdrawiam i smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis!!!! PYCHA ;)). Ja zamarynowałam mięsko parę godzin wcześniej w sosie sojowym i czosnku, dodatkowo dla kontrastu smakowego (wyrazistości) do całego dania dodałam dużo więcej czosnku oraz imbiru. Curry dałam żółte z tajskiej pasty rozpuszczone w odrobinie gorącej wody. A już na koniec dodałam kolendry, bo ją uwielbiam. Extra, smacznego ;))). Idę dojeść to co zostało z obiadu na kolację, bo właśnie rozpoczęłam tygodniowy detox na kaszy jaglanej :).

    OdpowiedzUsuń

SKŁADNIKI