Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Uwielbiam tradycyjne mielone, ale nigdy nie wychodzą mi takie jak powinny, czyli są trochę twardawe. Przepis na tradycyjne mielone przeszedł małą modyfikację - dodałem kaszę jaglaną. Tym oto sposobem uzyskałem kotlety miękkie i bardzo sycące. Samo ich przygotowanie nie jest żadną filozofią, ale trzeba uważać, aby ich nie przypalić. :)

Kotlety mielone z kaszą jaglaną


Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku 
- jajko
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka ostra w proszku
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną.
2. Cebulę kroimy bardzo drobno.
3. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki i smażymy do miękkości.
4. Do miski wkładamy mięso mielone, ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, usmażoną cebulę, oraz jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
5. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
6. Nabieramy łyżką masę i formujemy kotlety, które smażmy z obydwu stron na rozgrzanej oliwie.  

Pamiętajcie - mięso nie może być surowe, a kotlety spalone! ;)

Kotlety możecie także upiec w piekarniku - na pewno będą mniej kaloryczne.
Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

4 komentarze:

  1. a ewentualnie wersja zupełnie bez miesa? bylabym wdzieczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpadły się :(, ale smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Dla mnie bomba. Zamiast ostrej papryki dodałam garam masala i turmeric.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI