Nowy projekt


Kontynuacja projektu kaszomania oraz inne przepisy kulinarne dostępne są teraz pod adresem:

https://zdrowomaniak.pl/category/przepisy/

Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru

Ta pasta króluje na moich kanapkach. Jest pyszna, a świeży majeranek i szczypior nie tylko dodają jej aromatu, ale również podkreślają smak. Kolor pasty uzyskałem oczywiście dzięki żółtkom, ale także za sprawą niewielkiej ilości kurkumy. Pasuje idealnie do kanapek lub pieczywa lekkiego.:)

Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru


Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
- garść świeżego majeranku
- pęczek szczypioru
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz

Wykonanie: 1. Jajka obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do wysokiego naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki.
2, Do tego samego naczynia dodajemy kaszę jaglaną, jogurt naturalny (ja dodałem grecki), kurkumę oraz majeranek.
3. Całość miksujemy blenderem.
4. Przeprawiamy pieprzem oraz solą i znowu miksujemy.
5. Kiedy pasta jest już wystarczająco przyprawiona, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Po chwili pyszna jajeczno-jaglana pasta jest już gotowa. :)

Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru

20 komentarzy:

  1. Jaka fajna pasta! Będzie do mojej kolekcji :) Uwielbiam wszelkie pasty, ale pomysłów na nowe pasty mi brak... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, fajna pasta ;)
    i zabójczy blog! uwielbiam kaszę - dzięki Tobie będę mogła się dodatkowo inspirować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nagotowałam za dużo kaszy, ale chyba już wiem jak spożytkować nadmiar :)
    _______________________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dajesz kaszy suchej aby uzyskać szklankę po gotowaniu? Ja nigdy nie mogę uchwycić proporcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy się nad tym nie zastanawiam. Gotuję zazwyczaj szklankę suchej, jeśli coś zostaje - zjadam na śniadanie. :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie :) jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów ;)

    http://waciki-na-toniki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. a z majonezem moze byc? na jogurt mam uczulenie xd

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Wyprobuje dziś nawet ;)) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zastąpić czymś jogurt?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyprobowałam wczoraj pierwszy raz w życiu kaszę jaglaną - dzięki Twojemu blogowi. Serdeczne dzięki :) Kolacja ze szzypiorkiem bardzo mi smakowała, a teraz zajadam się kaszą z bananami :) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiona, jest dobra, lecz nie przepyszna, jak dla mnie :) Lecz będe robić jak najdzie mnie ochota na paste :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis na pastę. Dzisiaj mam zamiar go wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis idealny! co prawda zapomniałam o kurkumie, zamiast majeranku dałam listki świeżej bazylii, ale wyszło fantastyczne, kremowe i niesamowicie syte, a co najważniejsze - zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszę jaglaną, kupiłam dawno i czekała w szafie na pomysł. Dzieki temu blogowi wczoraj spróbowałam i pasta wyszła ok

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jest napisane, ale rozumiem, że kasza MA BYĆ UGOTOWANA??

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym można zastąpić jogurt naturalny jeśli ktoś ze względó zdrowotnych nie jada nabiału? ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak długo gotowa pasta może leżeć w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  17. Miałam dzisiaj robić pastę jajeczną, ale chyba zrobię jajeczno-jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń

SKŁADNIKI