Kasza jaglana po bolońsku

Uwielbiam makaron z sosem bolońskim. A co się stanie jeśli ten sos połączymy z kaszą jaglaną? Równie smaczne danie i do tego bardzo sycące. Danie, do którego często chce się wracać. Zapraszam na pierwsze polsko-włoskie połączenie smaków i zapewniam, że będzie ich więcej, bo kuchnia włoska zasługuje na uwagę. :)

Kasza jaglana po bolońsku


http://bit.ly/2n8fNwFSkładniki:
- ugotowana kasza jaglana w dowolnej ilości
- 1 papryka
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- passata pomidorowa (ok 700 g)
- czerwone wino wytrawne (opcjonalnie)
- woda
- sól,
- pieprz
- tymianek
- bazylia
- papryka ostra
- olej

Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso mielone, aż zbrązowieje i trochę się przyrumieni.
2. W maszynce do mielenia mielimy cebulę oraz paprykę. Można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - ja tak zrobiłem. Polecam, zwłaszcza cebulę. :)
3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Podsmażone mięso, startą cebulę oraz paprykę i czosnek łączymy ze sobą. Dodajemy 3/4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez ok. 20 minut.
5. Następnie dodajemy passatę oraz 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki bazylii i 1 płaską łyżeczkę ostrej papryki i pół szklanki wina (opcjonalnie). Gotujemy przez następne 20 minut.
6. Po 20-tu minutach przyprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną np. polewając kaszę sosem lub mieszając. :)

Kasza jaglana po bolońsku

Kasza jaglana po bolońsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SKŁADNIKI