Nowy projekt


Kontynuacja projektu kaszomania oraz inne przepisy kulinarne dostępne są teraz pod adresem:

https://zdrowomaniak.pl/category/przepisy/

Omlet z kaszą jaglaną, szpinakiem i mozzarellą

Uwielbiam omlety, bo można się nimi najeść do syta. Kasza jaglana to nie tylko zdrowy dodatek, ale również wypełniacz, który poprawia smak i strukturę naszego omleta - oczywiście na lepsze! Dziś przedstawiam wam pomysł na omlet, którym spokojnie najedzą się 2 osoby. Dodatki w postaci mozzarelli i szpinaku nadają mu charakteru.

Omlet z kaszą jaglaną, szpinakiem i mozzarellą



Składniki:
- 3/4 - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 garście świeżego szpinaku
- 4 jajka
- mozzarella
- sól
- pieprz
- oliwa

Przygotowanie:
1. Szpinak myjemy, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie, do momentu, gdy znacznie zmniejszy swoją objętość i odparuje z niego woda.
2. Do miski wybijamy 4 jajka i dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, sól oraz pieprz.
3. Wymieszane jajka wylewamy na szpinak, ale nie mieszamy. Szpinak powinien być pod omletem.
4. Smażymy pod przykryciem do momentu aż jajka zaczną przypominać omlet. To konieczne, ponieważ omlet trzeba przekręcić, aby był dobrze wypieczony.
5. Przekręcamy omlet. Ja zrobiłem to wyrzucając go na talerz i z powrotem wrzucając na patelnię. Po przekręceniu cały przypieczony szpinak będzie na górze. :)
6. Na szpinak kładziemy pokrojone plastry mozzarelli. Omlet smażymy jeszcze przez chwilę do momentu, aż ser się rozpuści. Nie martwcie się, jeżeli omlet się trochę rozwali przy przekręcaniu. To normalne. ;)

Omlet z kaszą jaglaną, szpinakiem i mozzarellą

Omlet z kaszą jaglaną, szpinakiem i mozzarellą

14 komentarzy:

  1. Wygląda super i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiecej pomidorow, wiecej sera! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie! na pewno zrobię na śniadanie ;) pytanie tylko czy mogę użyć mrożonego szpinaku? Niestety nie mam świeżego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej!! Od czasu do czasu trafiam na Twojego bloga bo jestem fanką na facebooku. Kaszę jaglaną uwielbiam, wchodzę na bloga, patrzę na przepis, ślinka mi cieknie i... potem nie robię potrawy, bo zapominam!! Postaram się jakoś poprawić i zacząć gotować według Twoich przepisów, bo naprawdę, co jeden to lepszy :)))) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam właśnie, pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pełna podziwu, że taki piękny Ci ten omlet wyszedł. Mój ostatecznie jest wymieszany ze szpinakiem, przez to że się tak rozwalał;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i wyszło naprawdę świetne. Dodałam tylko czosnku w granulkach do szpinaku, co dodało wyrazistości. Oczywiście, omlet mi nie wyszedł, podałam w kawałkach, ale to nic nie szkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zrobilam jak podales i dorzucilam od siebie jeszcze swiezej bazylii na wierzch. Wyszlo przepyszne! Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobię dzisiaj w wersji z cheddarem

    OdpowiedzUsuń
  11. O dziwo się nie rozwalił :D Szpinak doprawiłam gałką muszkatałową, pieprzem i czosnkiem, zamiast mozarelli cheddar, żeby smak był bardziej wyrazisty... Na porcję dla jednej osoby wystarczą dwa jajka i pół torebki kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast jaglanki mogę użyć kaszy jęczmiennej? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam i zjadłam, tylko z kaszą jęczmienną perłową i szpinakiem mrożonym - nie rozwalił się ale chyba za dużo jaj bo długo musiałam czekać aż się zrobi żeby przewrócić i szpinak się trochę przypalił... ale następnym razem już mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń

SKŁADNIKI