Nowy projekt


Kontynuacja projektu kaszomania oraz inne przepisy kulinarne dostępne są teraz pod adresem:

https://zdrowomaniak.pl/category/przepisy/

Kasza jaglana z bakaliami, masłem orzechowym i bananem

Kolejne mega sycące danie z kaszą jaglaną w roli głównej. Świetne na śniadanie i mało wymagające, ponieważ przygotowanie zajmuje kilka minut - idealne dla takiego lenia jak ja. :) Wszystkie składniki rewelacyjnie się tu uzupełniają. Polecam dla miłośników słodkości. :D

Kasza jaglana z bakaliami, masłem orzechowym i bananem


Kasza jaglana z bakaliami, masłem orzechowym i bananem

Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- łyżka (ale nie za duża!) masła orzechowego


1. Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić. Ja mam zawsze ugotowaną w lodówce na zapas, więc o ten punkt nie muszę się martwić. :D
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła orzechowego i dodajemy kaszą jaglaną. Przez chwilę mieszamy, by kasza dobrze połączyła się masłem orzechowym.
3. Dodajemy rodzynki, orzechy oraz pokrojonego banana.
Po ugotowaniu, jeszcze ciepłą kaszę możecie wymieszać z masłem orzechowym, które rozpuści się pod wpływem jej ciepła, więc nie nawet wyjmować patelni. ;)

Kasza jaglana z bakaliami, masłem orzechowym i bananem

Kasza jaglana z bakaliami, masłem orzechowym i bananem


11 komentarzy:

  1. mmm... jak pysznie! i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie kasze, szczególnie na śniadanie, od razu lepszy humor :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, zdrowa i pożywna. Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym to jeszcze polała jakimś syropem, na przykład daktylowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie wiem. Masło orzechowe jest zazwyczaj słone...

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro słodki banan pasuje, czemu nie syrop? Zresztą, można sobie zrobić masło orzechowe niesłone. A nawet jeśli, słony karmel swą popularnością dowodzi, że takie połączenie smaków też może być dobre. Ale się nie upieram, dla mnie to po prostu wyglądało dość sucho.
    Ja do moich jaglanek dodaję zwykle trochę roślinnego mleka, coś na wzór owsianki, dzięki czemu nie są suche: zdrowozakrecona.blogspot.com
    Ale co kto lubi..

    OdpowiedzUsuń
  7. o niom niom niom niom... już mi ślina cieknie na samą myśl... ostatnio ulubione płatki i ich różne wersje z otrębami, bakaliami, owocami przejadły mi się, a tu takie cudo.... w końcu będzie ciekawe śniadanie do pracy, choć może nie doczekać i zjem w domu i po drodze.... :) gdyby nie obiad, nad którym pracuje mąż, od razu bym zrobiła taki miks. Super strona i pomysły, które będę co chwilę kradła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały. Cieszę się, ze trafiłam na ten blog, bo uwielbiam kaszę jaglaną. U mnie wczoraj była z nią zupa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszę jaglaną uwielbiam, ale niewiele znam potraw z tym składnikiem, cieszę się bardzo ,że trafiłam na ten blog. Na razie przeglądam, ale czuję,że prędko stąd nie wyjdę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Codziennie jem na śniadanie,obiad i kolacje którąś z kasz: jaglaną lub gryczaną.W połączeniu z warzywkami ,oliwą z oliwek i ziołami są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam biszkopt jaglany ! mistrzostwo świata ! ;)

    OdpowiedzUsuń

SKŁADNIKI