Nowy projekt


Kontynuacja projektu kaszomania oraz inne przepisy kulinarne dostępne są teraz pod adresem:

https://zdrowomaniak.pl/category/przepisy/

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

Dzisiaj kotlety, których smak powalił nie tylko mnie, ale wszystkich tych, których częstowałem moim popisowym daniem. Efekt i smak dopełnia pyszny sos marchewkowo-imbirowy, który idealnie pasuje do tychże kotletów. Zapraszam was na jaglaną ucztę, po której będziecie chcieli więcej i więcej!

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika


Składniki na kotlety:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (oczywiście łuskanych)
- 2 natki pietruszki
- 2,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklankach wody. Lekko przestudzamy.
2. Natkę pietruszki siekamy. Ja robię to blenderem.
3. Mielimy pestki słonecznika na proszek (nie musi być dokładnie;))
4. W misce mieszamy kaszę jaglaną, zmielony słonecznik, pietruszkę i obficie przprawiamy pieprzem i solą.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, formujemy kotlety , które następnie smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Możecie także upiec kotlety w piekarniku - będą beztłuszczowe.

Składniki na sos:
- 250 ml świeżego soku z marchwi (wyciśnijcie sami, albo kupcie jednodniowy)
- mała cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki imbiru (może być świeży)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny (tylko żółta część!)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - do zagęszczenia sosu

Sos marchewkowo-imbirowy:
1. Cebulkę siekamy bardzo drobno i smażymy na oliwie wraz z tymiankiem aż będzie miękka.
2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, dodajemy sól, imbir, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu.
4. Dodajemy cebulkę z tymiankiem i dwie łyżki siemienia lnianego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Powinien zrobić się sos - kisiel.

Zamiast siemienia lnianego możecie użyć mąki.

Kotlety kładziemy na talerz i polewamy sosem. Bon appetit!

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej i mielonych ziaren słonecznika

12 komentarzy:

  1. Ile ich wychodzi z podanej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. mam dość prozaiczne pytanie - czy podczas odgrzewania kotlecików np. na parze, nie rozlatują się?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, wyszły smaczne. Część upiekłam (tylko kolor mi wyszedł nie taki, jak na zdjęciu, nie zarumieniły się), a dwa usmażyłam na gęsim smalcu. Ale to chyba nie był dobry pomysł, bo bardzo przywierały. Poza tym kasza jaglana bardzo mi pryska z patelni, a im bardziej sucha, tym bardziej pryska. Jest na to jakaś rada?

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie mi się rozpadały te kotleciki, nie mogłam wiele z nich uformować. W sumie miałam podsmażaną kaszę. Jak przyrządzić kaszę, by się nie rozpadała? Wyszło pysznie (sos jest super!), ale żałuję, że się kotleciki rozpadały :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam je, ale wedlug mnie sos marchewkowy jakos mi nie bardzo odpowiadal, (nie bylo spojnosci)byc moze sos pomidorowy bardziej bylby odpowiedni.

    OdpowiedzUsuń

SKŁADNIKI