W tytule są wymienione prawie wszystkie składniki tej sałatki, co oznacza, że jej wykonanie jest jest naprawdę banalne. Co otrzymujemy? Pyszną i aromantyczną, serową sałatkę. Podprażone pestki dyni powodują, że nie sałatka nabiera nieco chrupiącego akcentu. :)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 70 g rukoli
- 150 g sera gorgonzola
- ok. 10 suszonych pomidorów
- ok. pół szklanki pestek z dyni
- sól
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy pestki dyni i dodajemy nieco soli. Na suchej patelni nalezy uprażyć pestki dyni na brązowy kolor.
2. Ser kroimy na drobną kostkę.
3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przygotowujemy miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną rukolę, pokrojony w kostkę ser, 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej oraz uprażone pestki dyni.
5. Całość dokładnie mieszamy i skrapiamy ok. dwie łyżkami oliwy z oliwek.
Bon appetit!
rewelacyjna sałatka!
OdpowiedzUsuńMniam, akurat wszystko co lubie. Tylko suszonych pomidorów nigdy nie jadłam, można dac swieze? :)
OdpowiedzUsuńradzę spróbować suszonych, naprawdę warto! :) tylko takich ze słoika, w oliwie.
Usuńsuper, uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić!:)
OdpowiedzUsuńCzy sałatkę można zrobić na noc do lodówki a rano ją zabrac do pracy? Nic jej nie stanie się przez noc?
OdpowiedzUsuń