Sezon na kurki mija. Trzeba wykorzystywać to, co daje nam las. Połączenie kaszy jaglanej i kurek to połączenie doskonałe i sprawdza się również w formie zupy. :) Przypomnę tylko, że wcześniej na blogu pojawił się również przepis na kaszę jaglaną z sosem kurkowym.
Składniki:
- ok. 200-300 g oczyszczonych kurek
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- duża cebula
- łyżka masła
- 1,5 litra rosołu drobiowego lub wywaru z warzyw
- 2 marchewki
- pół pęczka kopru
- sól
- pieprz
- pół szklanki śmietany 18%
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie.
- Kurki należy dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem - to najgorsza czynność, ponieważ wymaga poświęcenia. :)
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę.
- Marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
- Do 1,5 litra rosołu wrzucamy nasze kurki oraz marchewkę i gotujemy do momentu aż kurki zmiękną.
- Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
- Drobno siekamy koper i dodajemy pod koniec gotowania.
- Gotujemy jeszcze przez chwilę - ok. 5 minut.
- Na koniec dodajemy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia śmietany należy odlać trochę zupy do jakiegoś pojemnika, następnie dodać śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu, zawartość pojemnika z powrotem przelewamy do gara. :)
- W razie potrzeby zupę doprawić.
- Do głębokiego talerza wsypujemy 2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i zalewamy zupą. Teraz możemy już delektować się daniem.
Zupa jest przepyszna i bardzo aromatyczna, choć może na pierwszy rzut oka na taką nie wygląda. ;)
Jak ja bym zjadła takiej zupki :-). Mniam.
OdpowiedzUsuń