Dobrze pamiętałem, że ta sałatka przewinęła się już kiedyś na tym blogu. :) Był to wariant z granatem. Dziś będzie klasyczna arabska sałatka tabbouleh, ale z kaszą jaglaną. Oryginalnie sałatkę tę przyrządza się z kaszą bulgur, ale kto zabroni spróbować z jaglaną? :P
Dodam jeszcze tylko, że sałatka jest pyszna i orzeźwiająca i na pewno będzie smakować każdemu, kto po nią sięgnie. Samo jej przygotowanie to banał.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 czerwone papryki albo jedna duża
- 1 ogórek
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- ew. pęczek szczypioru
- ok. 20 listków mięty
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidory
- sok z 1/2 cytryny (może być więcej)
- 1/2 łyżeczki cynamomu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kaszę jaglaną. O tym jak ugotować kaszę jaglaną pisałem tutaj. :)
- Papryki, ogórka, pomidory kroimy w małą kostką.
- Siekamy natkę pietruszki, miętę oraz opcjonalnie - szczypior i dodajemy do ww. warzyw.
- Czosnek przeciskamy bez praskę i mieszamy z powstającą sałatką.
- Do sałatki dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny i skrapiamy nim całość.
- Przyprawiamy cynamonem, pieprzem solą.
- Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aż wszystkie smaki się połączą.
pychota:))
OdpowiedzUsuń3/4 woreczka kaszy, kilograma?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że 3/4 szklanki kaszy? Zapowiada się smacznie więc trzeba spróbować :-)
OdpowiedzUsuńTak, gdzieś mi "szklanka" umknęła :D
Usuńjuz wiem co jutro na lanczyk:)
OdpowiedzUsuńChyba ją zrobię na najbliższe spotkanie z przyjaciółką :-).
OdpowiedzUsuń