Dziś przedstawię wam przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku. Pomysł podesłała Martyna, za co jej dziękuję, natomiast nie byłbym sobą, gdybym go nie zmodyfikował. ;) Kasza jaglana na ostro, to jest coś, co bardzo lubię i myślę, że wam również przypadnie do gustu. Ale to jest dobre!
Składniki:
- cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma
- przyprawa meksykańska
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Odsączamy fasolę i kukurydzę.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie do "zeszklenia".
- Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
- Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
- Dodajemy do smaku przyprawy: sól, przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
- W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
- Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni.
- Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
- Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku.
Nowy, ulepszony przepis na kaszę jaglaną po meksykańsku znajdziesz na stronie: https://zdrowomaniak.pl/kasza-jaglana-po-meksykansku/
ooo, chyba spróbuję
OdpowiedzUsuńGenialnie! Kolejny pomysł na kaszę jaglaną!
OdpowiedzUsuńTrafiony idealnie w mój gust. Uwielbiam pikantną kuchnię meksykańską!! :)
wygląda swietnie! zrobie Małżonowi u dzieciakom :)
OdpowiedzUsuńpyszne! zrobiłam dzisiaj ni zjadłam od razu wielka michę! dzięki :P
Usuńwygląda obłędnie, wkrótce wypróbuję, dzięki! :D
OdpowiedzUsuńCzy można użyć do tego przepisu kaszy pęczak? :) Do tej pory byłam maniaczką kaszy jaglanej, ale od jakiegoś czasu zasmakowała mi pęczak, i tak myślę, czy proces przygotowywania będzie taki sam, tzn. czy też dodać suchą kaszę do sosu?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia jak to będzie wyglądać z pęczakiem, ale myślę, że soku pomidorowego trzeba dodać więcej, albo zmniejszyć ilość kaszy.
Usuńhttp://thefoodtime.com/peczotto-czerwona-papryka-pomidorami-serem/#
Usuńpolecam!
zrobiłam! pyszne!
OdpowiedzUsuńniestety nie miałam, ale gdyby tak kolendry dodać? :>
Uuuu widze moje smaki :) uwielbiam ostre mexicanoo :) i jeszcze do tego kasza jaglana! pyszności! :)
OdpowiedzUsuńIle porcji wyjdzie z tego przepisu? Mam dość dużą rodzinkę :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie zrobiłam, wychodzi duuuuża patelnia, co najmniej 4 głodne osoby się najedzą :) Danie dość zapychające, kasza plus fasola robią swoje :) Spokojnie można to robić też bez kurczaka (chociaż ja dodałam). PYCHA!!!!! :)
UsuńPycha! Moją pierwszą próbę gotowania kaszy jaglanej uważam za niezwykle udaną!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co meksykańskie :-). Pychaaa.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda więc jutro pojawi się na moim stole :) Dziś nie mam fasoli niestety :/
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszło pyszne! porcja na 2 os. spokojnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad i wyszła sUUUUuuuUUUper :) Dodałam jeszcze czosnek a pomidory świeże zastąpiłam tymi z puszki :) Dałam też 3 szklanki soku zamiast 2. Wyszło tego na prawdę sporo, myślę, że zostanie na jutro ku mej wielkiej uciesze :D Dzięki za przepis!!!
OdpowiedzUsuńpyszności , dziś zrobiłam palce lizać :))
OdpowiedzUsuńDziś robię to danie 2 raz, za pierwszym wyszło super. Bardzo pożywne i smaczne😄 tym razem dodałam komosę, zobaczymy jak wyjdzie? Ogólnie przepis polecam. Jest naprawdę pychotka jako obiad
OdpowiedzUsuńRównież polecam :) Zrobiłam bardziej na pikantnie, bo z papryczkami piri piri iii jak dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, danie naprawdę pyszne :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Dziękuję za ten przepis, właśnie szukałam inspiracji na dania z kaszą jaglaną, bo mam postanowienie kasze wprowadzić na dobre do swojego menu. Każdy troszkę zmienia przepis, wykonując danie. Ja nie mogłam dostać w sklepie soku pomidorowego, więc rozcieńczyłam wodą passatę pomidorową. Nie dodałam kurczaka ani sosu sojowego. Z przypraw użyłam soli, pieprzu, kurkumy, chilli i rozmarynu. Wyszło nieziemsko dobre!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i pozytywne danie, tyle kolorów :D dorzuciłam sobie trochę pietruszki na górę, polecam.
OdpowiedzUsuńTyle się napisałam i komentarz mi wcięło :) Bardzo, bardzo dziękuje za przepis, jest doskonały! Ugotowałam dziś i smakuje obłędnie! Zmodyfikowałam jedynie wrzucając na 2 godz. pokrojonego kurczaka do marynaty z sosu sojowego, czosnku, pieprzu cytrynowego i niewielkiej ilości oleju.
OdpowiedzUsuńooo zjadłabym
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam nic tak pysznego, obłędne danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra! z pewnością zrobię bo przepis szybki i prosty
OdpowiedzUsuńJaglane chilli sin carne - wchodzę w to :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, będzie pyszny obiad w pracy :D
OdpowiedzUsuńBaaardzo dobre. Kolejne po jaglanej z curry zrobione.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zajadam! Co za pychota :D Dziękujemy za przepis ! Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! Cała rodzinka się zajadała ze smakiem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda pysznie :) Uwielbiamy dynie i kaszę :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiliśmy jabłecznik z kaszą jaglaną dla odchudzających się :)
http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/11/zdrowa-szarlotka-z-kasza-jaglana.html
Bardzo smaczne! Wyszła mi tego góra, więc będzie jeszcze na jutro a może i pojutrze :) Smak wspaniały! Mój mąż i roczna córka się zajadają. Napewno będę to przyrządzać regularnie, bo jest pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne! Porcji z przepisu: 4-5
OdpowiedzUsuńPycha :) właśnie zrobiłam i się zajadam :D Dzięki za przepis :)) Mam nadzieję, że mojemu synkowi też zasmakuje <3
OdpowiedzUsuńzrobiłem i wyszło po prostu ZAJEBISTE! :) polecam ;) ps. nie żałujce chilli :P ma być ostro :D
OdpowiedzUsuńDanie pyrkoli w garnku. Pachnie smakowicie.... Zamiast fasoli ( wyszła ;) ) użyłam cieciorki.
OdpowiedzUsuńA gdybym chciała zrobic sam ten sos bez kaszy, na przykład do ryzu i kurczaka, to wtedy zagęścić śmietanka albo mąka? zrobie go z czerwoną soczewicą :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńsuper, że tragiłam na Twoją stronkę ;) wiele ciekawych potraw a właśnie zaczynam przygodę z kaszą. Dziś upiekłam brownie, ale coś mało kleiste :p będę próbować do skutku mimo wszystko i czerpać pomysły z Twoich przepisów ;)
Pozdrawiam ;)