Długo zbierałem się do zrobienia Rafaello z kaszy jaglanej, a przecież aby wykonać te smaczne kulki, nie trzeba posiadać ogromnych zdolności manualnych. Zdziwiłem się nawet, że poszło tak szybko, a efekt i przede wszystkim smak, przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 2,5 łyżki miodu
- 120 g wiórek kokosowych
- łyżka masła
- aromat migdałowy
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.
4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.
5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy.
6. Dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia, chociaż myślę, że każdy w trakcie przygotowania uszczknie trochę masy. Smacznego! :D
O kurcze! Lubię i kaszę jaglana i raffaello :) ciekawe połaczenie!
OdpowiedzUsuńwarto zamiast masła dodać olej kokosowy :) też zdrowe ale może wyjść chyba smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńa robiła Pani z olejem kokosowym ? Wyszło dobre
UsuńJa dodałam olej kokosowy, wszystko robiłam poza tym wg przepisu-ale kulki kompletnie się nie chciały skleic... co mogło być przyczyną? Czy masa ma być zimna czy letnia w czasie formowania?
UsuńJa dodałam olej kokosowy, wszystko robiłam poza tym wg przepisu-ale kulki kompletnie się nie chciały skleic... co mogło być przyczyną? Czy masa ma być zimna czy letnia w czasie formowania?
UsuńPrzyczyną był właśnie olej kokosowy, który ma inną konsystencję niż masło. Poza tym lepiej się formuje schłodzoną masę ;)
UsuńPrzyczyną był właśnie olej kokosowy, który ma inną konsystencję niż masło. Poza tym lepiej się formuje schłodzoną masę ;)
Usuńmoze dodac galaretke z siemienia lnianego albo ajgar? dobrze kleja i sa vege:) zamiast mleka mleko migdalowe?
UsuńRewelacyjny pomysł. Sprawdzę na pewno ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!! Koniecznie muszę zrobić w niedziele, nadają sie dla osób na diecie :)
OdpowiedzUsuńFajny smakołyk muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziś zrobiłam. Wykorzystałam mleko migdałowe, żeby nie dodawać aromatu. Wyszło zdrowo i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWow :D zarabiste :D chce <3
OdpowiedzUsuńsuper proste i dużo zdrowsze , a można migldała do środka wkitrać , będzie z niespodzianką
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale musiałam dodać mleka, bo w tych proporcjach kasza po wchłonięciu mleka była chrupka i całkiem surowa w smaku. Po wchłonięciu kolejnej porcji mleka nabrała ochoty do współpracy, trochę zmiękła i nadawała się do jedzenia i lepienia. Poza tym pyszne nawet bez olejku migdałowego. A następnym razem dam do środka łuskanego migdała :D
OdpowiedzUsuńZrobilismy kulki i wyszly pyszne. Nam bardziej kojarza sie z batonem Bounty wiec kolejna edycja bedzie w okraglej formie do tarty i polana gorzka czekolada! :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam pół na pół posypane kakao i wiórkami.
OdpowiedzUsuńDla mnie z kakao lepsze bo mniej słodkie - można do tej wersji dodać amaretto zamiast olejku.
Podawajcie prosto z lodówki.
Miałam podobny pomysł z likierem Amaretto 😃.Zamiast mleka krowiego można dać kokosowe i nierafinowany olej kokosowy zamiast masła !
UsuńA czy dodawalas kakao do masy czy tylko posypywalas?
UsuńWitaj, zrobiłam dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji, jestem zachwycona:))))) zamiast masła dodałam olej kokosowy i troszkę rumu:) Dorobiłam spód z kruchego ciasta z mąką orkiszową i masę zamiast kulek wyłożyłam na upieczone ciasto, na wierzch płatki migdałowe. Przepis zaadoptowałam na thermomix więc kaszę gotowałam krócej. Nieco podjadalam przyznaję ale ciężko było się oprzeć, rewelacyjny przepis, super:) Pozdrawiam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńMoge poprosic ten przepis zaadotpowany na thermomix ? Bedę bardzooo wdzieczna :))
UsuńHej. A mozesz podac przepis na termomix??
UsuńMoj email bzelazna@gmail.com . Dzieki ;)
Ja zrobilam i są bardzo dobre. Zrobilam z mlekiem orzechowym i olejem z kokosu później wszystko zblendowałam przed formowaniem robie to zawsze z kaszą jaglaną wtedy jest bardziej gładka i idealna do deserów. Pycha
UsuńNiesamowity przepis . Kulki są świetne w smaku. Szybkie w przygotowaniu. Idealne rozwiązanie dla łasucha na diecie .dziękuję
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis. Juz zrobiłam dokładkę bo tak szybko znikają 💜
OdpowiedzUsuńCudowne!!! w ogóle Kocham twój blog.
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast miodu dodać cukier?? Niestety za miodem nie przepadam..
OdpowiedzUsuńmożna =)
UsuńZrobiłam! Kupiłam kasze jaglana bo ponoć zdrowa ale nie wiedziałam co z nią zrobić. Mam też aromaty w kuchni na wypadek jakby mi coś nie wyszło, w tym migdałowy. Szybkie, małoskładnikowe przepisy to jest coś dla mnie. Przeczytałam komentarze i zrobiłam tak: Sparzyłam migdały i wodę z migdałów dodałam do mleka w nadziej na wzmocnienie smaku. Masła nie miałam i dodałam olej kokosowy, niestety nie miałam miodu i dałam cukier. Do środka wsadziłam migdały i ananas kandyzowany. Super przepis
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fenomenalne:):) Dla kogoś kto uwielbia słodkie przekąski, czyli dla mnie ;), wprost wyśmienite , a przy okazji zdrowe;)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie wyśmienite:) Dla osób lubiące słodkie przekąski czyli dla mnie;) są wręcz fenomenalne:), a do tego zdrowe;)
OdpowiedzUsuńCalkiem niezłe, robi się błyskawicznie. U mnie wykorzystane zostały płatki jaglane.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, a danie wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńile kasza powinna się gotować żeby była miękka i ugotowana?
OdpowiedzUsuńczy w tym wypadku nie mieszac kaszy?gotowac bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńREWELACJA REWELACJA REWELACJA !!!! narobiłam tego tyle, że siedzi zamrożone i jak najdzie mnie ochota to jest zawsze pod ręką ! zamiast masła dodałam olej kokosowy i dodatkowo odżywkę białkową o smaku waniliowym. POZDRAWIAM !
OdpowiedzUsuńna pomoc! ale sie tym mozna objesc po pachy!i to przygotowujac! co to bedzie jak sie schlodza?:)))
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis,musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńSprawdzę na pewno :))
OdpowiedzUsuńZrobione �� chłodza się wyglądają przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kaszy Jaglanej kiedy spróbowałam to polubiłam yommmy super przepis na małe co nieco dla kogoś na diecie ��;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu ale z olejem kokosowym i wyszło rewelacyjnie, super! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu ale z olejem kokosowym i wyszło rewelacyjnie, super! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWow. Rewelacja. Ja zamiast miodu i tradycyjnego masła dodałam naturalne masło orzechowe. Cały talerz zniknął po godzinie mimo sceptycznie nastawionych syna i męża. Jutro czeka mnie powtórka z rozrywki.
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńJak kasza jest dobrze rozgotowana to i masło niepotrzebne:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ale mam pytanko. Czy można je mrozić?
OdpowiedzUsuńczy zamiast mleka krowiego można dać roślinne? Np. migdałowe? Ktoś próbował? :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam bez laktozy.. wyszło ale mi jakoś nie smakują ;P
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Wyszły idealnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńA za rekomendację niech posłuży fakt, że jak zabrałam je na imprezę i koleżanka usłyszała, że są z kaszy, to nawet nie chciała próbować. Ale chyba była bardzo głodna, bo spróbowała i...zjadła całą resztę. :)
jem i placze ze szczescia....
OdpowiedzUsuńPyszne, a posypane gorzkim kakao jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Świetny przepis i do tego prosty. Ja zamiast mleka krowiego dodalam mleko migdalowe..zamiast miodu syrop klonowy..a do srodka migdaly. Wyszlo przepyszne!!! Polecam
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Świetny przepis i do tego prosty. Ja zamiast mleka krowiego dodalam mleko migdalowe..zamiast miodu syrop klonowy..a do srodka migdaly. Wyszlo przepyszne!!! Polecam
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam pierwszy raz - REWELACJA! Zamiast masła dałam olej kokosowy nierafinowany, a zamias olejku migdałowego dodałam zblendowane (wcześniej namoczone) migdały :) PYCHA! Dzięki za świetny przepis!
OdpowiedzUsuń