Kasza jaglana w zupach smakuje wyśmienicie. W grochówce - mojej ulubionej zupie z dzieciństwa oczywiście też się sprawdziła. Gęste zupy to jest to, co tygryski lubią najbardziej, dlatego dziś zaserwuję wam grochówkę z udziałem kaszy jaglanej. :)
Do zupy użyłem grochu w połówkach, mimo to, postanowiłem namoczyć go na noc, aby nie gotował się zbyt długo.
Składniki:
- ok. 1,5 litra rosołu
- 500 g grochu łuskanego, w połówkach
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- oliwa
- 1 łyżeczka mąki
- 1 mała cebula
Przygotowanie:
- Jeżeli zaczynacie od przygotowania rosołu, zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
- Do ugotowanego rosołu dodajemy groch. Mój groch moczył się przez całą noc i gotujemy przez około godzinę.
- W trakcie gotowania warto przyprawić zupę majerankiem, pieprzem i solą, jeśli rosół do tej pory nie był zbyt wyrazisty.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, dodajemy mąkę, a następnie całość dodajemy do zupy i energicznie mieszamy.
Zupę podaję z ugotowaną kaszą jaglaną. Myślę, że na tę ilość zupy, spokojnie wystarczy szklanka suchej kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz