Kotlety z kaszy jaglanej i jajek - świetne jako samodzielnie danie lub dodatek do dań z mięsem. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto bo są naprawdę bardzo smaczne, zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga, nie podgrzewajcie kotletów w mikrofali, ponieważ tracą smak.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 2 szklanki wody
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- natka pietruszki
- pęczek szczypioru
- sol, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach wody.2. Ugotowane jajka kroimy na drobne kawałki.
3. Siekamy szczypior oraz pietruszkę
4. Do miski wrzucamy pokrojone jajka, szczypior, oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.
5. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko.
6. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość mieszamy.
7. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni (na tłuszczu).
8. Można także upiec w piekarniku.
Kotlety można polać dowolnym sosem np. czosnkowo-koperkowym, który pojawił się przy okazji przepisu na kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej.
Smacznego!
Wyglądaj przepysznie ;) Kotlety z kaszy jaglanej uwielbiam i sama robię bardzo często. Nic tak dobrze nie zlepia wege kotletów jak kasza jaglana :P
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że będą dobre, ale nie, że aż tak! Zamiast bułki tartej użyłam mąki gryczanej (póki co unikam glutenu), ale nawet bez żadnej panierki były smaczne. Kolejny świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: w ilu stopniach i jak długo w piekarniku? ☺
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUmieściłam przpis na stronie vitalia.pl Oczywiście umieściłam notkę, iż przepis pochodzi z tej strony internetowej. Link: http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/odchudzanie/recipe_id/29713
OdpowiedzUsuńP.S. były bardzo smaczne :)
Zamierzam zabrać się za ten przepis... :) Ile, tak na oko, wychodzi sztuk kotlecików z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić te kotleciki. Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak zwykle popierdzieliłem proporcje ale pewnie jak zwykle wyjdzie smacznie :-)
OdpowiedzUsuńwlasnie wyprobowalam przepis :) nie mialam szczypiorku wiec dalam wiecej pietruszki oraz dodalam szynke parmenska posiekana w kawaleczki i podalam z sosem czosnkowo-koperkowym :) bardzo smaczne ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń