Kotlety z z jajek i kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek - świetne jako samodzielnie danie lub dodatek do dań z mięsem. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto bo są naprawdę bardzo smaczne, zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga, nie podgrzewajcie kotletów w mikrofali, ponieważ tracą smak.

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek



Kotlety z kaszy jaglanej i jajek
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 2 szklanki wody
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- natka pietruszki
- pęczek szczypioru
- sol, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie: 
1. Gotujemy kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach wody.
2. Ugotowane jajka kroimy na drobne kawałki.
3. Siekamy szczypior oraz pietruszkę
4. Do miski wrzucamy pokrojone jajka, szczypior, oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.
5. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko.
6. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość mieszamy.
7. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni (na tłuszczu).
8. Można także upiec w piekarniku.
Kotlety można polać dowolnym sosem np. czosnkowo-koperkowym, który pojawił się przy okazji przepisu na kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej.

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wyglądaj przepysznie ;) Kotlety z kaszy jaglanej uwielbiam i sama robię bardzo często. Nic tak dobrze nie zlepia wege kotletów jak kasza jaglana :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałam, że będą dobre, ale nie, że aż tak! Zamiast bułki tartej użyłam mąki gryczanej (póki co unikam glutenu), ale nawet bez żadnej panierki były smaczne. Kolejny świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie: w ilu stopniach i jak długo w piekarniku? ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Umieściłam przpis na stronie vitalia.pl Oczywiście umieściłam notkę, iż przepis pochodzi z tej strony internetowej. Link: http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/odchudzanie/recipe_id/29713
    P.S. były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamierzam zabrać się za ten przepis... :) Ile, tak na oko, wychodzi sztuk kotlecików z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamierzam zrobić te kotleciki. Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle popierdzieliłem proporcje ale pewnie jak zwykle wyjdzie smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wlasnie wyprobowalam przepis :) nie mialam szczypiorku wiec dalam wiecej pietruszki oraz dodalam szynke parmenska posiekana w kawaleczki i podalam z sosem czosnkowo-koperkowym :) bardzo smaczne ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń