Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- opakowanie świeżego szpinaku
- 0,5 kg pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana np. 18% (ja dałem 30% - moja ulubiona :P )
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę.2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3. Kroimy pieczarki (dowolnie) i dorzucamy do cebuli, kiedy ta ulegnie zeszkleniu.
4. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajemy liście szpinaku, które znacznie zmniejszą swoją objętość. (Nie bójcie się!)
5. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mieszamy je dokładnie i zalewamy śmietaną (nie podaję ilości, bo nie wiem jakiej użyjecie - ja zawsze stosuję metodę "na oko":))
6. Obficie przyprawiamy solą i pieprzem.
7. Sos szpinakowo-pieczarkowy podajemy polewając nim kaszę jaglaną lub po prostu mieszamy kaszę z sosem.
kasza jaglana w takim wydaniu to na pewno rewelacja!!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię! wszystko akurat mam w lodówce!
OdpowiedzUsuńZrobione ! pyyyycha !
OdpowiedzUsuńpyyyyyyyycha. POLECAM !
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńz mrożonego szpinaku też wychodzi pyszszsznie :)
OdpowiedzUsuńCzyn zastąpić śmietane /
OdpowiedzUsuńNo właśnie czym? Nie lubię śmietany i ile wychodzi tu porcji ?
OdpowiedzUsuńmyślę że tyle ile będziesz miała ochotę zjeść... ;-)
UsuńMnie również zastanawia czym zastąpić śmietanę.. Jogurt chyba się zwazy?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń