Kasza jaglana z pieczarkami i szpinakiem

Lubię połączenie świeżego szpinaku z makaronami. Szpinak w zestawieniu z kaszą jaglaną również sprawdza się znakomicie. Założeniem tego bloga było pokazywanie dań, które są naprawdę banalne w przygotowaniu i aby każdy bez trudu mógł przygotować sobie zdrowy i smaczny posiłek. Wracając do samego dania, postanowiłem je wzbogacić o pieczarki.

Kasza jaglana z pieczarkami i szpinakiem




Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- opakowanie świeżego szpinaku
- 0,5 kg pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana np. 18% (ja dałem 30%  - moja ulubiona :P )
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3. Kroimy pieczarki (dowolnie) i dorzucamy do cebuli, kiedy ta ulegnie zeszkleniu. 
4. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajemy liście szpinaku, które znacznie zmniejszą swoją objętość. (Nie bójcie się!)
5. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mieszamy je dokładnie i zalewamy śmietaną (nie podaję ilości, bo nie wiem jakiej użyjecie - ja zawsze stosuję metodę "na oko":))
6. Obficie przyprawiamy solą i pieprzem.
7. Sos szpinakowo-pieczarkowy podajemy polewając nim kaszę jaglaną lub po prostu mieszamy kaszę z sosem.

Kasza jaglana z pieczarkami i szpinakiem

    11 komentarzy:

    1. kasza jaglana w takim wydaniu to na pewno rewelacja!!

      OdpowiedzUsuń
    2. Na pewno zrobię! wszystko akurat mam w lodówce!

      OdpowiedzUsuń
    3. z mrożonego szpinaku też wychodzi pyszszsznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Czyn zastąpić śmietane /

      OdpowiedzUsuń
    5. No właśnie czym? Nie lubię śmietany i ile wychodzi tu porcji ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. myślę że tyle ile będziesz miała ochotę zjeść... ;-)

        Usuń
    6. Mnie również zastanawia czym zastąpić śmietanę.. Jogurt chyba się zwazy?

      OdpowiedzUsuń
    7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń