Dziś zupa krem z kaszy jaglanej i kukurydzy, która ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Dlaczego? Niektórzy twierdzą, że to dlatego, iż kukurydza wchodzi i wychodzi w niezmienionej formie... ;) Nieważnie. Nie warto mówić o tym przy jedzeniu. :) Do kremu z kukurydzy dodałem kaszę jaglaną, która rewelacyjnie zagęściła zupę i dodała jej dodatkowych walorów witaminowych oraz smakowych.
Do zupy dodałem również przyprawę zwaną kurkumą. Ciekawą właściwością kurkumy jest to, że zmieszana z pieprzem nabiera właściwości antydepresyjnych i poprawiających humor. Polecam spróbować. Łyżkę kurkumy mieszamy z pieprzem i zjadamy lub trzymamy pod językiem. Warto popić. :) Potwierdzam działanie kurkumy i polecam poczytać o jej nieskończonych właściwościach.
Przejdźmy jednak do zupy...
Potrzebne nam będą:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 puszki kukrydzy lub 2 kolby
- litr bulionu (w ostateczności może być z kostki)
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki imbiru oraz słodkiej papryki
- sól oraz pieprz
- łyżka masła
Do gotującego się bulionu wsypujemy odsączoną kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut (do miękkości). Całość przyprawiamy imbirem, kurkumą, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Następnie zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz masło i znowu blendujemy. Jeśli smak zupy jest zbyt mało wyrazisty, można ją ponownie przyprawić. Dodatkowo do zupy można dodać śmietanę i posypać pieprzem cayenne. Szybkie i pyszne! Voila! :)
skusze sie chyba i ugotuje!
OdpowiedzUsuńSuper blog i pyszne przepisy! Napewno wszystkich sprobuje :)
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńna ile osób wystarcza z tych składników?
OdpowiedzUsuńzależy ile kto je ;) ale masz litr bulionu, więc ostatecznie otrzymujesz trochę ponad litr zupy. Przynajmniej u mnie tak było i dla mnie to są z jakieś 4-5 porcji
Usuńah! dziś zrobiłam i jest pyszna <3
OdpowiedzUsuńkocham kaszę jaglaną na wszystkie sposoby!
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł, na pewno urozmaici moje menu :)