Ciasta jeść lubię, gorzej już z pieczeniem - nie lubię. Mimo wszystko, przepis na brownie z kaszy jaglanej wydał się tak prosty, że nie potrzeba tu żadnej filozofii ani specjalnych zdolności manualnych. :) Ciasto jest wilgotne, bardzo kakaowe, smaczne i ma jedną wadę - znika z blachy w oka mgnieniu! :)
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- orzechy i płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy wg opisanego tutaj sposobu i pozostawiamy do ostudzenia. ;-)
2. Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do miski.
3. Dodajemy jajka, olej, kakao, miód lub cukier, proszek do pieczenia oraz mleko.
4. Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
5. Masę przekładamy na blachę o wymiarach ok 20 cm 30 cm.
6. Posypujemy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałowymi.
7. Pieczemy przez ok 45 minut w temp. 180 ºC.
Jaglane brownie jest gotowe do spożycia. :)
muszę wykonać :) wydaje się przepyszne!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, ale poczekam aż znikną owoce sezonowe, czyli gdzieś dopiero we wrześniu pewnie:), muszę się nimi nacieszyć!
OdpowiedzUsuńMuszę to zrobić, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, boskie jest :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto było moim pierwszym zetknięciem z kaszą jaglaną ;p
OdpowiedzUsuńIle gram ugotowanej kaszy zostalo dodane? Cos nie tak jest z iloscia kakao, bo pol szklanki to mega duzo, zwlaszcza gorzkiego 2-3 lyzki beda bardziej ok :) Wyszlo mi dosc wilgotne, takie ma byc czy powinnam piec, w smaku pyszne ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędne :D Pyszne i do tego można jeść bez większych wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńups, właśnie włożyłam do pieca blaszkę, ale ciasto za rzadkie mi się zdało. Jeszcze raz zerknęłam na przepis - dodałam 3/4 szklanki mleka zamiast 1/4.
OdpowiedzUsuńCiekawe co wyjdzie :(
Wyszło pyszne, sama byłam zaskoczona:)
OdpowiedzUsuńMi smakuje, dzieciom niestety nie. Sprobuje za kilka dni bez modyfikacji przepisu
OdpowiedzUsuńWłaśnie się dopieka! Pachnie obłędnie!
OdpowiedzUsuńMasa wyszla dosc rzadka, tak ma byc?:)
OdpowiedzUsuńGenialne :) Zrobiłam, ale ograniczyłam kaloryczność i nie dodałam oleju i proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek? :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje olej kokosowy i wychodzi super smaczne
UsuńWłaśnie robię !!! Mam nadzieję że mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńPiecze się i pachnie wspaniale! Proporcje są dobre, masa wyszła idealna. Dodałam jogurt zamiast mleka. :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Pyszny:-)
OdpowiedzUsuńa mi nie wyszło:-( robiłam z dwóch różnych przepisów i za każdym razem było zbite i mokre w środku. co źle robie?
OdpowiedzUsuńa mi nie wyszło:-( robiłam z dwóch różnych przepisów i za kazdym razem zbite w środku i mokre. co źle robie?
OdpowiedzUsuńBrownie a przynajmniej to tradycyjne ma właśnie być mokre w środku
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Mega ciacho :)
OdpowiedzUsuńRobiłam tydzień temu - pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis znakomity, wprowadziłam modyfikację, wieczorem kaszę Ugotowałam z cukrem, olejem, kakao i bakaliami. Rano dodałam proszek do pieczenia, żółtka i ubite białka. JEST ZNAKOMITE !!!
OdpowiedzUsuńWitam, wysłałem wam ofertę współpracy na emaila :)
OdpowiedzUsuńWitam, wysłałem wam ofertę współpracy na emaila :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i bardzo mocno było czuć jajka, może dlatego, że dałam jajka rozmiar L a powinnam M? Smakowało trochę jak czekoladowa jajecznica.. Robił ktoś z 2 jajek, czy wychodzi?
OdpowiedzUsuńWitam, niestety u mnie coś nie wyszło, dałam 3 jajka w rozmiarze L i bardzo było je czuć, taka czekoladowa jajecznica. Spróbuję zrobić z jakek M, może będzie lepiej.
OdpowiedzUsuńCiasto łatwe w przygotowaniu i mega pyszne ;)Nie trzymałam się ściśle przepisu, dodawałam kakao, mleko i miód według własnego uznania, zamiast oleju zwykłego dodałam olej kokosowy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację. Polecam dziewczyny! <3
Pyszne!
OdpowiedzUsuńDałam mniej kakao niż jest w przepisie i mniej miodu. No i konsystencja wydawała mi się zbyt rzadka, więc dosypałam 3 łyżki mąki kokosowej. Jest na prawdę super w smaku. Mojej 3 latce też smakuje :D
Pychota!
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, nawet smaczne.
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze mega pachni nir mialam kaszy jaglanej i dodalam kuskus
OdpowiedzUsuńA ja pozwoliłem sobie na pewne wariacje :)
OdpowiedzUsuńmoje modyfikacje:
- 2 torebki kaszy jaglanej 200g
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 5 jajek (ponieważ dwukrotnie zwiększyłem ilość kaszy)
- 3/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Najlepsze brownie ever!Idealne proporcje i idealny smak!:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń