O tym, że kaszę można jeść z ziemniakami, już się przekonaliśmy przy okazji przepisu na kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków. Dziś ponownie propozycja, którą można serwować w obecności bulw - pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym. Smak sosu pomidorowego został przeze mnie nieco wzmocniony za sprawą sambal oelek.
Pulpety
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 0,5 lub 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- 2 łyżki musztardy (opcjonalnie)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i przestuadzamy.
2. Do mięsa mielonego dodajemy jeszcze ciepłą kaszę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, musztardę oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
3. W garnku gotujemy wodę. Gdy woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej pulpety i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż wypłyną.
4. Po wypłynięciu pulpetów, gotujemy jeszcze przez chwilę i wyciągamy je z garnka, po czym układamy je na talerzu aby nieco ostygły, ale nie jeden na drugim, ponieważ pulpety są delikatne.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 1 cebula
- sos pomidorowy ok. 1l lub Passata
- garść świeżej bazylii
- 1 szklanka wody
- łyżka majeranku
- łyżka oregano
- sól, pieprz
- sos chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Podsmażamy cebulę do momentu gdy się zeszkli.
2. Do garnka wlewamy sos pomidorowy oraz wodę, dodajemy cebulę, posiekaną bazylię, oregano i majeranek.
3. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz ewentualnie chili.
4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 5 minut na wolnym ogniu.
5. Do sosu wkładamy pulpety aby przeszły jego aromatem.
Pulpety mimo, że mają delikatną strukturę i mogą się rozpadać, są bardzo smaczne! :)
Mniam... ale apetyczne
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i dokładny przepis.
OdpowiedzUsuńDanie łatwe do wykonania i nie zabiera zbyt dużo czasu.
Polecam i życzę smacznego!
Te danie jest po prostu przepyszne! Lekkie, a zarazem sycące.
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu, kto ma dość tłustych i ciężkich potraw :)