Nigdy nie przepadałem za grzybami, bo nie potrafiłem rozróżnić jadalnych od trujących, a samo przebieranie i dalsza ich obróbka jeszcze bardziej zniechęcały mnie do eksperymentowania. Mimo to, postanowiłem wybrać się na kurki dla lasu. Polecam, gdyż kurki z lasu są darmowe. ;) Radzę uważać na kleszcze. Niestety ja nie miałem tyle szczęścia i dopiero w nocy poczułem swędzenie. Ten mały sk.... zdążył już nieco opić się krwi. ;) Ale do rzeczy...
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- połowa piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- szklanka bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- szklanka rosołu lub szklanka wody (250 ml)
- sól i pieprz
1. Gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem soli: 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody. Jeżeli chcecie bardziej "rozmemłaną", należy dać więcej wody.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ja cebulę podsmażyłem z piersią z kurczaka, choć i bez niej sos będzie obłędny. ;)
3. Do cebuli dodajemy kurki i podsmażamy kolejne kilka minut - byle nie za długo, bo kurki twardnieją. Wlewamy szklankę bulionu.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Odlewamy nieco sosu i w osobnym pojemniku dokładnie mieszamy ze śmietaną. Następnie zawartość pojemnika ponownie wlewamy do sosu, dzięki czemu nie będzie grudek! Można posypać koperkiem i om nom nom nom nom nom.
5. Odlewamy nieco sosu i w osobnym pojemniku dokładnie mieszamy ze śmietaną. Następnie zawartość pojemnika ponownie wlewamy do sosu, dzięki czemu nie będzie grudek! Można posypać koperkiem i om nom nom nom nom nom.
Ależ to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpyszne to chyba zbyt mało powiedziane, prezentuje się rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co zrobić z kurkami. Dzięki za kolejną inspirację!
OdpowiedzUsuńNa ile osób ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńkostka rosolowa? to po co te kurki? wystarczy sos z paczki -efekt ten sam
OdpowiedzUsuńKostka rosołowa jest opcjonalnie - dla tych, którzy nie mają szklanki prawdziwego rosołu.
UsuńWygląda smakowicie!! Proszę o informacje na ile osób jest ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Na ile osób jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 4 osoby się najedzą. :)
UsuńA jaka ilość kurek? bo nie widzę
OdpowiedzUsuńA ile tych kurek ma byc skoro to sos kurkowy nie widze nogdzie
OdpowiedzUsuń