Uwielbiam cukinię i żałuję, że poza sezonem jest ona cholernie droga. Można ją wykorzystać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzi. A zatem, dziś sałatka, w której dominuje smak grillowanej cukinii. Najlepiej, jeśli byłaby to cukinia przyrządzona na prawdziwym grillu ogrodowym, ale jeśli dysponujecie tylko elektrycznym, to też może być.
Składniki:
- 3 cukinie
- ok. 50 g rukoli
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- kostka sera feta
- kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną z odrobiną soli i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Myjemy i szumy rukolę, fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.
3. Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
4. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, ser feta, pokrojone suszone pomidory, cukinię. Jeżeli uznacie, że cukinii jest zbyt dużo, możecie dodać mniej. :)
5. Całość delikatnie mieszamy, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą oraz skrapiamy oliwą z oliwą (ok. 2 łyżek).
6. Ponownie mieszamy. Sałatka jest już gotowa do spożycia. :)
Ajaj, muszę zrobić :) , ale w wersji bez suszonych pomidorów :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i wszystkie dodatki! A teraz jest prawie północ, a ja dostaje ślinotoku na sam widok :D
OdpowiedzUsuńw jaki sposob ogarniasz cukinie ? grill? przyprawy? :)
OdpowiedzUsuńNie dodaję żadnych przypraw. Kroję i prosto na grilla.
Usuń