Jaglana sałatka dla miłośników ostrego jedzenia. Niech was nie zmyli jej kolor, wygląda bardzo przyjaźnie, ale... pali dwa razy. :) A tak na poważnie, jeżeli ktoś nie toleruje zbyt dużej ilości chili, może oczywiście zredukować jego ilość. Nie ma tu majonezu, są same zdrowe składniki, a zatem jest to sałatka w wersji light.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- puszka ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 3 papryki różnokolorowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu chili - Sambal Oelek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy ją do całkowitego ostudzenia.
2. Szczypior oraz natkę pietruszki siekamy - dodajemy do przestudzonej kaszy.
3. Odsączamy ciecierzycę.
4. Cebulę kroimy na drobne kawałki, a papryki w kostkę.
5. Wszystkie ww. składniki dodajemy do kaszy i mieszamy.
6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, sos chili - Sambal Oelek oraz sok z cytryny.
7. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka gotowa. Jest smaczna i ma moc!
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki temu blogowi nabrałam dużą ochotę na dania z pospolitej jaglanki. Przyznam, że przez lata kompletnie o niej zapomniałam i nie miałam świadomości, że na jej bazie można wykreować tak wiele zróżnicowanych i wartościowych potraw. Super, że Jesteś :-)
OdpowiedzUsuńProste, a na pewno smaczne danie. Wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSałatka jest przepyszna!! właśnie zajadam :)
OdpowiedzUsuń