Kolejne mega sycące danie z kaszą jaglaną w roli głównej. Świetne na śniadanie i mało wymagające, ponieważ przygotowanie zajmuje kilka minut - idealne dla takiego lenia jak ja. :) Wszystkie składniki rewelacyjnie się tu uzupełniają. Polecam dla miłośników słodkości. :D
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- łyżka (ale nie za duża!) masła orzechowego
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła orzechowego i dodajemy kaszą jaglaną. Przez chwilę mieszamy, by kasza dobrze połączyła się masłem orzechowym.
3. Dodajemy rodzynki, orzechy oraz pokrojonego banana.
Po ugotowaniu, jeszcze ciepłą kaszę możecie wymieszać z masłem orzechowym, które rozpuści się pod wpływem jej ciepła, więc nie nawet wyjmować patelni. ;)
mmm... jak pysznie! i zdrowo!
OdpowiedzUsuńKocham takie kasze, szczególnie na śniadanie, od razu lepszy humor :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszna, zdrowa i pożywna. Idealna :)
OdpowiedzUsuńja bym to jeszcze polała jakimś syropem, na przykład daktylowym.
OdpowiedzUsuńNo nie wiem. Masło orzechowe jest zazwyczaj słone...
OdpowiedzUsuńSkoro słodki banan pasuje, czemu nie syrop? Zresztą, można sobie zrobić masło orzechowe niesłone. A nawet jeśli, słony karmel swą popularnością dowodzi, że takie połączenie smaków też może być dobre. Ale się nie upieram, dla mnie to po prostu wyglądało dość sucho.
OdpowiedzUsuńJa do moich jaglanek dodaję zwykle trochę roślinnego mleka, coś na wzór owsianki, dzięki czemu nie są suche: zdrowozakrecona.blogspot.com
Ale co kto lubi..
o niom niom niom niom... już mi ślina cieknie na samą myśl... ostatnio ulubione płatki i ich różne wersje z otrębami, bakaliami, owocami przejadły mi się, a tu takie cudo.... w końcu będzie ciekawe śniadanie do pracy, choć może nie doczekać i zjem w domu i po drodze.... :) gdyby nie obiad, nad którym pracuje mąż, od razu bym zrobiła taki miks. Super strona i pomysły, które będę co chwilę kradła :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Cieszę się, ze trafiłam na ten blog, bo uwielbiam kaszę jaglaną. U mnie wczoraj była z nią zupa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną uwielbiam, ale niewiele znam potraw z tym składnikiem, cieszę się bardzo ,że trafiłam na ten blog. Na razie przeglądam, ale czuję,że prędko stąd nie wyjdę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCodziennie jem na śniadanie,obiad i kolacje którąś z kasz: jaglaną lub gryczaną.W połączeniu z warzywkami ,oliwą z oliwek i ziołami są wyśmienite.
OdpowiedzUsuńPolecam biszkopt jaglany ! mistrzostwo świata ! ;)
OdpowiedzUsuń