Sezon na dynię w pełni. Szkoda tylko, że nie jest dostępna przez cały rok, bo ilość pysznych i zdrowych dań jakie można z niej wykonać jest nieskończona. Dziś zapraszam na kaszę jaglaną z dynią, mleczkiem kokosowym, a wszystko to zostało zaakcentowane curry. :) Danie ma mega pozytywny kolor, prawda? :)
- ugotowana kasza jaglana (ilość dowolna)
- ok 1,5 kg dyni (już obranej i pozbawionej pestek)
- puszka mleczka kokosowego
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
2. Dynię pozbawiamy skóry oraz pestek i włókien okalających pestki. Dynię kroimy w kostkę. (zapewniam, że pokochacie tę czynność :D) Pestki suszymy i zjadamy!
3. Do dużego gara wlewamy wodę, tak aby zakryć dno, wrzucamy dynię i cebulę i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Uwaga - nie robimy dżemu!
4. Do garnka dolewamy całą puchę mleczka kokosowego. Doprowadzamy do wrzenia.
5. Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, w międzyczasie przyprawiając solą i pieprzem oraz curry.
Sos z dyni i mleczka kokosowego jest gotowy. Ja polewam nim ugotowaną kaszę jaglaną i zajadam się, aż mi się uszy trzęsą. ʕ•ᴥ•ʔ
jak dyniowo! pycha! ;)
OdpowiedzUsuńMmm,a le kremowa! Taka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pycha, jutro na sniadanie kasza z dynia, mniam!!
OdpowiedzUsuńStrony z kaszami właśnie szukałem! Super przepisy, dzięki.
OdpowiedzUsuńczym mozna zastapic cebule? bede wdzieczna za podpowiedz.
OdpowiedzUsuńpo prostu ją pomiń :)
Usuńmoze porem? powinno dac podobny efekt
UsuńDobrze, ze kasza jaglana wraca do naszych kuchni :)
OdpowiedzUsuńproponuje przyprawic jeszcze cajenskim(zalet nie bede wymieniac:))
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie! Kochamy dynię, kochamy kaszę, kochamy curry..... Idealne zestawienie. :) Dziękujemy za inspirację :)
OdpowiedzUsuńhttp://kobieco.pl/fit-przepisy/fit-sniadanie-z-kasza-jaglana/
OdpowiedzUsuńI to jest curry. Płynna i kremowa konsystencja:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym bo uwielbiam i kaszę i dynię :-).
OdpowiedzUsuńA jakiej dyni używasz do tego dania? Pytam, bo moje dynie, które urosły mi w ogrodzie, maja bardzo intenstywny dyniowy zapach. Gdzieś mi się obiło o uszy, że są dynie, które nie mają tak intensywnego zapachu. Tylko nie wiem, jakie to. :(
OdpowiedzUsuńAlbo może jest jakiś myk na ten zapach? Czy po prostu trzeba się przyzwyczaić?
Właśnie robię, chcę też dodać kurczaka uduszonego do tego ciekawe czy się sprawdzi :) dam znać
OdpowiedzUsuń