Zastanawiałem się, co zrobić z nadmiarem mąki gryczanej. Miało powstać "coś" szybkiego, a przecież taka właśnie jest włoska focaccia, z tym, że ktoś mnie wyprzedził w pomyśle... :-) Focaccia to nic innego jak spód do pizzy wypełniony różnymi dodatkami. Nie da się tego zepsuć, a efekt jest naprawdę bardzo zaskakujący (oczywiście pozytywnie).
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 10g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- oliwki zielone i czarne
- suszone pomidory
- tymianek
- rozmaryn
Przygotowanie:
1. Drożdże rozcieramy z łyżką ciepłej wody i pozostawiamy na ok 10 minut.
2. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, mąkę jaglaną oraz dodajemy drożdze. Mieszamy, a następnie dodajmy tyle ciepłej wody, aby ciasto było gęste i kleiste. Nie ma potrzeby zagniatania ciasta - mieszamy drewnianą łyżką.
3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h, a następnie ponownie mieszamy łyżką.
4. Ciasto polewamy oliwą z oliwek.
5. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ciasto.
6. Na cieście układamy suszone pomidory, oliwki oraz posypujemy tymiankiem i rozmarynem.
7. Pieczemy w piekarniki w temp 250 st. przez ok 10 minut.
Focaccię podajemy z oliwą z oliwek tzn. przez polewamy ją oliwą, lub maczamy kawałki ciasta w oliwie. Naprawdę polecam! Jest pysznie! :)
Bez drożdży chyba tez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJezeli mam drozdze suszone to ile ich dodac tez 10g? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń