Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Lubicie pomidorową? Ja tak, i ciągle mógłbym jeść dokładki. :) Pomidorowa z ryżem lub makaronem jest smaczna, ale z kaszą jaglaną wymiata! Ja do swojej pomidorowej nie dodaję pomidorów, a wyłącznie koncentrat pomidorowy. Podobno jest w nim więcej pomidorów niż w pomidorach i to on nadaje zupie tak intensywny smak. :)

Na początku gotujemy rosół...

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną



Składniki:
- kasza jaglana
- 4-5 skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna: korzeń pietruszki, marchewka, seler, por
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ok. 2 litry wody
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- śmietana do zup


Przygotowanie:

  1. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko (z dodatkiem soli).
  2. Myjemy skrzydełka i wrzucamy do gara. Zalewamy ok 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy tzw. szumowiny.
  3. Kroimy warzywa. Seler w kostkę. Marchewkę, korzeń pietruszki, pora w paski. Cebulę kroimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gara i dalej gotujemy.
  4. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki w całości.
  5. Pozostawiamy rosół aby "pyrkał :D" się przez ok. godzinę. Jeżeli zbyt mało doprawiliście możecie w międzyczasie dodawać przyprawy i sprawdzać smak.
  6. Rosół jest gotowy, kiedy zacznie smakować jak rosół i kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie
  7. Dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
  8. Zabielamy śmietaną i podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną. 
 Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

1 komentarz:

  1. Nie dodawałam pora a śmietanę zamieniłam na jogurt - pycha!

    OdpowiedzUsuń