Zupa czosnkowa z kaszą jaglaną

Jest mnóstwo przepisów na zupę czosnkową, ale ten jest prosty, a zupę gotuje się bardzo szybko. Przepis został podpatrzony na tym forum, ale w mojej wersji, zamiast ziemniaków pojawiła się kasza jaglana. Jest jeden mankament zupy - po jej zjedzeniu będziecie śmierdzieć, dlatego odradzam gotowanie i spożywanie w tygodniu (jeśli chodzicie do pracy, pośredniaka, czy na studia :)). Świetna na przeziębienie.


Zupa czosnkowa z kaszą jaglaną



Składniki:
- 1 główka czosnku
- kasza jaglana
- 2 łyżki oliwy
- listek laurowy
- 10 dag żółtego sera
- sól, biały pieprz
- pół bagietki na grzanki

 Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną (dowolna ilość np. szklanka). 
2. Obieramy czosnek i wszystkie ząbki podsmażamy na patelni.
3. Czosnek wrzucamy do rondla, zalewamy 1 l wody. Dodajemy listek laurowy, sól oraz pieprz i gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.
4. Po ugotowaniu, wyjmujemy liść laurowy, a zupę blendujemy.
5. Do misek wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, wlewamy zupę.
6. Posypujemy startym serem i ewentualnie tymiankiem.
7. Dodajemy grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego!

Zupa czosnkowa z kaszą jaglaną

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Wypróbuję przy najbliższym przeziębieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieco wodnista. Zastanawiam się, czy zalanie bulionem zamiast wodą by pomogło.

    OdpowiedzUsuń