Nietypowe połączenie składników (przynajmniej dla mnie), które na początku budziło we mnie niesmak. I to był błąd! Od niedawna jest to moja ulubiona potrawa z fasolą. :) Robię ją nawet dwa razy w tygodniu, tak bardzo mi zasmakowała. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie da się tej potrawy zepsuć.
Składniki:
- 2 małe cebule
- 2 łyżeczki curry
- 4 jabłka
- 2 puszki pomidorów (krojone lub w całości)
- puszka fasoli
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę na sypko.
- Cebulę i jabłka kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
- Kiedy oliwa jest już rozgrzana dodajemy do niej 2 łyżeczki curry i mieszamy.
- Do oliwy i curry dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, aż do zeszklenia.
- Kiedy cebula jest już miękka, dodajemy do niej pokrojone jabłka i dalej smażymy do momentu, aż jabłka lekko się rozlecą (pamiętajcie, nie robimy dżemu!:))
- Dodajemy 2 puszki pomidorów (w moim przypadku były to pomidory krojone), puszkę fasoli oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy i dusimy całość ok. 10 minut.
Smacznego!
uwielbiam takie proste dania z kaszy jaglanej!
OdpowiedzUsuńWyglada imponująco smacznie:)
OdpowiedzUsuńPolaczenie naprawde nietypowe, nie wiem czy sie odwaze...
OdpowiedzUsuńto jest pyszne! do odważnych świat należy! :)
Usuńna ile porcji jest przepis? :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że dla 3 :)
Usuńparę razy zrobiłem i jest dobre w smaku
OdpowiedzUsuńJutro robię...
OdpowiedzUsuńObiad wyszedł wyśmienity! ;)
OdpowiedzUsuńfasole z zalewą czy bez?
OdpowiedzUsuńJadlam i meega dobra! Mamie tez b.smakowalo a zazwyczaj nie lubi takich wynalazkow :)
OdpowiedzUsuńPycha! Mojej mamie b.smakowalo a zazwyczaj nie lubi takich wynalazkow:)
OdpowiedzUsuń