Oto pomysł na szybki i pożywny deser. Jaglanka świetnie komponuje się z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do tego trochę rodzynek oraz żurawiny i otrzymujemy np. pyszyne śniadanie lub deser. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, a zatem każdy może przygotować sobie takie danie.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy pomarańczy
- 2 garści rodzynek
- garść żurawiny
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę jaglaną na sypko.
- Obieramy jabłka, kroimy na małe kawałki, które następnie prażymy na patelni do momentu, gdy częściowo wytworzy się z nich dżem.
- W międzyczasie do jabłek dodajemy sok z połowy pomarańczy, cynamon oraz cukier (opcjonalnie).
- Gdy jabłka będą już wystarczająco miękkie, dodajemy ugotowaną kaszę, rodzynki i żurawinę.
To wszystko. Smacznego! ;)
Genialne na śniadanie. Moja roczna córeczka z wielkim apetytem pochłonęła swoją porcję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczone jabłka. Czy można przyrządzić powyższy przepis w piekarniku, od razu łącząc surowe produkty i żeby to się jakoś razem w piekarniku gotowało?
OdpowiedzUsuń