Kasza jaglana z jabłkami, cynamonem, rodzynkami i żurawiną

Oto pomysł na szybki i pożywny deser. Jaglanka świetnie komponuje się z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do tego trochę rodzynek oraz żurawiny i otrzymujemy np. pyszyne śniadanie lub deser. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, a zatem każdy może przygotować sobie takie danie.





Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 6 jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy pomarańczy
- 2 garści rodzynek
- garść żurawiny

Przygotowanie:
  1. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko.
  2. Obieramy jabłka, kroimy na małe kawałki, które następnie prażymy na patelni do momentu, gdy częściowo wytworzy się z nich dżem.
  3. W międzyczasie do jabłek dodajemy sok z połowy pomarańczy, cynamon oraz cukier (opcjonalnie).
  4. Gdy jabłka będą już wystarczająco miękkie, dodajemy ugotowaną kaszę, rodzynki i żurawinę.
To wszystko. Smacznego! ;)


2 komentarze:

  1. Genialne na śniadanie. Moja roczna córeczka z wielkim apetytem pochłonęła swoją porcję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczone jabłka. Czy można przyrządzić powyższy przepis w piekarniku, od razu łącząc surowe produkty i żeby to się jakoś razem w piekarniku gotowało?

    OdpowiedzUsuń