Był już przepis na pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej, a teraz przyszła pora na mus z granatu i oczywiście z kaszy jaglanej. :) Będą oczywiście też inne przepisy na musy, ale wszystko w swoim czasie. Granat to bomba witaminowa i polecam ten pyszny owoc każdemu. Spróbowałem połączyć go z kaszą, czego efekty widać poniżej. Jest jedna wada - pestki granatu w musie, które nie każdemu mogą przypaść do gustu, ponieważ są wyczuwalne. ;)
Do wykonania musu potrzeba szklanki ugotowanej kaszy jaglanej oraz
jednego granatu. Wykonanie jest banalne. Wrzucamy do blendera wyskubane
części granatu. Nie wiem jak to nazwać... miąższ? ;) Dodajemy kaszę i
miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo do musu
można dodać coś więcej np. miód. Polecam. ;)
wybuchowy deser! ;-))
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączenie i niesamowity ładunek doskonałych witamin!
OdpowiedzUsuńMus wygląda bardzo apetycznie! I ja właśnie za te pestki nie lubię granatu:(
OdpowiedzUsuńNie lubię różowego koloru, ale ten deser wygląda jeszcze lepiej, niż tamten z pomarańczą! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda wspaniale. Jedno pytanie początkującego: szklanka kaszy jaglanej podana w przepisie - to chodzi o odmierzoną szklankę przed czy po ugotowaniu? Bo mi jakoś mocno puchnie ta kasza a nie chcę zepsuć przepisu :) z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńPo gotowaniu. :)
UsuńMożna wycisnąć sok w sokowirówce i potem blendować z jaglanką, Pyszota :)
OdpowiedzUsuńa ja bym dala sobie jakiś dżemik go tej kaszy ;) no w końcu coś zdrowego (źródło żelaza), słodkiego i energetycznego przed porannym treningiem. Super pomysł na blog!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, dzisiaj sprawdzę czy również tak smakuje <3
OdpowiedzUsuńPS. Jeden z najlepszych blogów kulinarnych z jakimi miałam przyjemność się zapoznać, proszę kontynuuj ;)