Mus z kaszy jaglanej i granatu

Był już przepis na pomarańczowo-cynamonowy mus z kaszy jaglanej, a teraz przyszła pora na mus z granatu i oczywiście z kaszy jaglanej. :) Będą oczywiście też inne przepisy na musy, ale wszystko w swoim czasie. Granat to bomba witaminowa i polecam ten pyszny owoc każdemu. Spróbowałem połączyć go z kaszą, czego efekty widać poniżej. Jest jedna wada - pestki granatu w musie, które nie każdemu mogą przypaść do gustu, ponieważ są wyczuwalne. ;)

mus z kaszy jaglanej i granatu



Do wykonania musu potrzeba szklanki ugotowanej kaszy jaglanej oraz jednego granatu. Wykonanie jest banalne. Wrzucamy do blendera wyskubane części granatu. Nie wiem jak to nazwać... miąższ? ;) Dodajemy kaszę i miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo do musu można dodać coś więcej np. miód. Polecam. ;)

mus z kaszy jaglanej i granatu

mus z kaszy jaglanej i granatu

10 komentarzy:

  1. Świetnie połączenie i niesamowity ładunek doskonałych witamin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus wygląda bardzo apetycznie! I ja właśnie za te pestki nie lubię granatu:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię różowego koloru, ale ten deser wygląda jeszcze lepiej, niż tamten z pomarańczą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Jedno pytanie początkującego: szklanka kaszy jaglanej podana w przepisie - to chodzi o odmierzoną szklankę przed czy po ugotowaniu? Bo mi jakoś mocno puchnie ta kasza a nie chcę zepsuć przepisu :) z góry dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  5. Można wycisnąć sok w sokowirówce i potem blendować z jaglanką, Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja bym dala sobie jakiś dżemik go tej kaszy ;) no w końcu coś zdrowego (źródło żelaza), słodkiego i energetycznego przed porannym treningiem. Super pomysł na blog!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, dzisiaj sprawdzę czy również tak smakuje <3
    PS. Jeden z najlepszych blogów kulinarnych z jakimi miałam przyjemność się zapoznać, proszę kontynuuj ;)

    OdpowiedzUsuń