Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i czosnkiem

Dziś przepis, który został podrzucony na facebooku Kaszomanii. Danie proste, mega szybkie i zdrowe. Wiadomo, o to chodzi! Możecie jeść na ciepło, ale równie smaczne jest na zimno. 

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i czosnkiem




Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 70g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 garście świeżej bazylii
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną, ale najpierw zawsze przepłukujemy ją zimną i wrzącą wodą (na zmianę).
2. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
3. Przez praskę przeciskamy czosnek.
4. Siekamy bazylię
5. Do naczynia wsypujemy ugotowaną, jeszcze ciepłą, kaszę jaglaną. Dodajemy suszone pomidory, bazylię oraz czosnek.
6. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Danie jest ostre, czyli takie jak lubię. ;-) Do potrawy nie dodawałem oliwy, ponieważ suszone pomidory kąpały się w niej.

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i czosnkiem

3 komentarze:

  1. uwielbiam jaglankę, a w takim wydaniu może stanowić smakowity posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pół szklanki kaszy jaglanej- rozumiem ,ze nie ugotowanej ;)

    OdpowiedzUsuń