Kasza jęczmienna bohaterką w Twojej kuchni

70% kasz jadanych w Polsce to właśnie kasze jęczmienne: pęczak, kasza perłowa i kasza łamana to klasyczne podstawy wielu kulinarnych przysmaków, na myśl o których Twój apetyt może rosnąć. Jednak czy wiesz, że kasza kaszy nie jest równa? Sprawdź, jakie wartości odżywcze zawiera kasza jęczmienna, jak ją gotować i zobacz przepis na pyszne buraczkowe kaszotto! 

Rodzaje kaszy jęczmiennej

Trzy rodzaje kaszy jęczmiennej różnią się nie tylko stopniem rozdrobnienia ziaren, ale również zawartością składników odżywczych – im ziarno jest mniej oczyszczone i rozdrobnione, tym bardziej wartościowa jest kasza dla naszego organizmu.

Pęczak – powstaje z ziaren jęczmienia oczyszczonych w całości – pozbawia się je tylko łuski, dlatego kasza pęczak jest nazywana kaszą niełamaną. Zawiera najwięcej składników odżywczych wśród kasz jęczmiennych.

Kasza jęczmienna łamana
– grubo, średnio lub drobno ziarnista, rozdrobniony pęczak, ale niepolerowany, dzięki czemu zachowuje sporo składników odżywczych.

Kasza jęczmienna perłowa – pokrojony na kawałki pęczak.

Zagłębie kasz, zagłębie tradycyjnych smaków

Tak nazywane jest polskie Roztocze, gdzie gospodarze, wierni tradycjom kulinarnym, z różnych rodzajów kaszy jęczmiennej przyrządzają różnorodne lokalne potrawy: od regionalnych pierogów po mięsne budynie. Kasza jęczmienna ma lekko ziemisty smak, dlatego idealnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej podawanych z pieczeniowymi sosami, duszonymi bądź smażonymi mięsami.

Wartości odżywcze i właściwości kaszy jęczmiennej

100 g kaszy jęczmiennej to 334 kcal, 8,4 białka, 69,5 g węglowodanów oraz 2 g tłuszczu. Wszystkie rodzaje kaszy to doskonałe źródło glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który zapobiega zaparciom i wzdęciom (poprawia perystaltykę jelit), a także obniża poziom złego cholesterolu.

Kasza jęczmienna zawiera również witaminy z grupy B (działają antystresowo, wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację, poprawiają pracę układu nerwowego), witaminy E, K oraz PP. Pamiętaj, aby z zegarkiem w ręce bądź minutnikiem pilnować gotowania kaszy jęczmiennej – jeżeli ją rozgotujesz, wzrośnie jej indeks glikemiczny, a także straci na wartości odżywczej.

Niestety smakiem muszą się obejść osoby uczulone na gluten – ale w zbiorze różnorodnych kasz nie trudno znaleźć takie, które są idealne dla chorych na celiakię!

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Jeżeli nie wybierasz kaszy w woreczkach, kaszę jęczmienną przed gotowaniem opłucz pod bieżącą wodą, a na każdą jej porcję (1 szklankę) przeznacz 2,5 porcji wody (2,5 szklanki o pojemności 250 ml). Wodę posól i gotuj kaszę do momentu, w którym wchłonie całkowicie wodę.

Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, kaszę jęczmienną możesz wcześniej namoczyć w zimnej wodzie.

Aby wydobyć z kaszy orzechowy posmak, który doskonale będzie współgrał z daniem z dodatkiem orzechów, przed gotowaniem podpraż ją przez kilka minut na patelni, a następnie ugotuj.

Przepis z kaszą jęczmienną: buraczano-serowe kaszotto


Kasza jęczmienna sprawdzi się nie tylko jako składnik gołąbków, sycących zapiekanek wegetariańskich i mięsnych, pierogów, tradycyjnych zup i kremów, faszerowanych i zapiekanych warzyw (np. papryk, pomidorów, bakłażanów, cukinii). To też podstawa tzw. kaszotto (pęczotto) – na przykład kaszotto buraczkowego z białym bądź kozim serem. Jak je przyrządzić?

Składniki

4 nieduże buraki

2 małe jabłka

2 szklanki kaszy pęczak

0,5 szklanki soku jabłkowego lub cydru

1,5 l bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

Ser kozi lub ser biały (wg upodobania)

Tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki – do smaku

Przygotowanie

Każdego buraka zawiń w folię aluminiową, a następnie piecz przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na niej również jabłka.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulkę z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj niegotowaną kaszę, żeby się zrumieniła. Stopniowo podlewaj kaszę wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym, tak aby na bieżąco wchłaniała bulion. Po chwili wlej sok jabłkowy (w wersji bezalkoholowej dania) lub cydr i poczekaj, aż kasza wszystko wchłonie. Dodawaj porcjami starte jabłka. Dorzuć buraki i przyprawy.

Na koniec gotowania dodaj łyżkę masła, aby kaszotto było kremowe.

Na każdą porcję nałóż koziego bądź białego sera. Posyp natką pietruszki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mowa o ugotowanej kaszy? Wrzucamy już ugotowaną? Bo nie ma tego w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co z bulionem? Kasza powinna być ugotowana z tym bulionem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasze uwielbiam ;) a to risotto prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń