Kasza jaglana z grillowaną cukinią, rukolą, serem feta i suszonymi pomidorami

Uwielbiam cukinię i żałuję, że poza sezonem jest ona cholernie droga. Można ją wykorzystać na wiele sposobów i nigdy się nie znudzi. A zatem, dziś sałatka, w której dominuje smak grillowanej cukinii. Najlepiej, jeśli byłaby to cukinia przyrządzona na prawdziwym grillu ogrodowym, ale jeśli dysponujecie tylko elektrycznym, to też może być.



Składniki:
- 3 cukinie
- ok. 50 g rukoli
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- kostka sera feta
- kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną z odrobiną soli i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Myjemy i szumy rukolę, fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.
3. Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
4. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, ser feta, pokrojone suszone pomidory, cukinię. Jeżeli uznacie, że cukinii jest zbyt dużo, możecie dodać mniej. :)
5. Całość delikatnie mieszamy, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą oraz skrapiamy oliwą z oliwą (ok. 2 łyżek).
6. Ponownie mieszamy. Sałatka jest już gotowa do spożycia. :)




4 komentarze:

  1. Ajaj, muszę zrobić :) , ale w wersji bez suszonych pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię i wszystkie dodatki! A teraz jest prawie północ, a ja dostaje ślinotoku na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  3. w jaki sposob ogarniasz cukinie ? grill? przyprawy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję żadnych przypraw. Kroję i prosto na grilla.

      Usuń