Już wiem, co w najbliższych dniach będzie lądować na moich kanapkach - paprykarz z kaszą jaglaną. Smak zaskakujący, znacznie lepszy od tego, który ukryty jest w paprykarzu leżącym na sklepowych półkach. Co więcej, ten paprykarz to samo zdrowie! Jeżeli nadal zastanawiacie się, co zjeść, zapraszam po przepis! :)
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Smacznego!
świetnie to wygląda ! :) na pewno spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak, jak wygląda, to koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńgwarantuję, jest pyszny! :)
UsuńMały koncentrat to 200g?
OdpowiedzUsuń70g lub 90g
UsuńZrobiłam :-) pyszny, jak dla mnie mega ostry ;-)
UsuńSos sojowy można pominąć ? :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie go zrobiłam, jeszcze ciepły stoi na stole i już połowy nie ma :) Jest PRZEPYSZNY! Zamiast koncentratu dodałam przecieru pomidorowego :) Polecam bo ja na pewno zrobię jeszcze nie raz :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl! wspisuje skladniki na liste zakupow i robie w tym tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńa pol szklanki kaszy jaglanej to ugotowanej czy suchej?
OdpowiedzUsuńsuchej
Usuńjest mega ! zrobiłam wczoraj wieczorem i dziś już nowy post na moim blogu :http://wscieklaiglodna.blogspot.com/ :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNiesamowity blog, ilość przepisów na kaszę jaglaną jest zaskakująca! Zdjęcia smakowite, aż chcę się oglądać:) Powyższy na pewno wypróbuję w najbliższy piątek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Emilia
Wlasnie degustuje;-) pycha .Zrobcie koniecznie:-)
OdpowiedzUsuńRewelacja pyszności
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na kolacje. Wszystko zjedzone
OdpowiedzUsuńCzy gorącą masę możemy nałożyć do słoiczków i ew. zapasteryzować?
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i jest przepyszny. :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Uwielbiam paprykarz z kaszy jaglanej Primavika :)
OdpowiedzUsuń