Paprykarz z kaszą jaglaną

Już wiem, co w najbliższych dniach będzie lądować na moich kanapkach - paprykarz z kaszą jaglaną. Smak zaskakujący, znacznie lepszy od tego, który ukryty jest w paprykarzu leżącym na sklepowych półkach. Co więcej, ten paprykarz to samo zdrowie! Jeżeli nadal zastanawiacie się, co zjeść, zapraszam po przepis! :)

Paprykarz z kaszą jaglaną


Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Paprykarz z kaszą jaglaną

Paprykarz z kaszą jaglaną

19 komentarzy:

  1. świetnie to wygląda ! :) na pewno spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mały koncentrat to 200g?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie go zrobiłam, jeszcze ciepły stoi na stole i już połowy nie ma :) Jest PRZEPYSZNY! Zamiast koncentratu dodałam przecieru pomidorowego :) Polecam bo ja na pewno zrobię jeszcze nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny pomysl! wspisuje skladniki na liste zakupow i robie w tym tygodniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a pol szklanki kaszy jaglanej to ugotowanej czy suchej?

    OdpowiedzUsuń
  7. jest mega ! zrobiłam wczoraj wieczorem i dziś już nowy post na moim blogu :http://wscieklaiglodna.blogspot.com/ :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity blog, ilość przepisów na kaszę jaglaną jest zaskakująca! Zdjęcia smakowite, aż chcę się oglądać:) Powyższy na pewno wypróbuję w najbliższy piątek:)
    Pozdrawiam,
    Emilia

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie degustuje;-) pycha .Zrobcie koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam na kolacje. Wszystko zjedzone

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy gorącą masę możemy nałożyć do słoiczków i ew. zapasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam i jest przepyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny przepis! Uwielbiam paprykarz z kaszy jaglanej Primavika :)

    OdpowiedzUsuń