Kasza jaglana z sosem z grzybów leśnych

Był już przepis na kaszę z sosem kurkowym, a że kasza + grzyby to bardzo smaczny mix, więc tym razem jaglanka została połączona z uzbieranymi własnoręcznie, świeżymi grzybami leśnymi. Co tu dużo pisać, jest pysznie. :)

W rolach głównych występują: kurki, podgrzybki, borowiki, opieńki, maślaki i siniaki







Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- szklanka rosołu
- małe opakowanie śmietany 30% (ok. 150 ml)
- sól i pieprz
- szklanka kaszy jaglanej
- ok. 500 g grzybów leśnych
- pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem soli: 1 szklanka kaszy na 1,5 szklanki wody.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
3. Oczyszczamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli grzyby są małe, pozostawiamy je całości.
4. Pokrojone grzyby dodajemy do cebuli i podsmażamy kolejne kilka minut.
5. Wlewamy szklankę rosołu. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
6. Odlewamy nieco sosu i w osobnym pojemniku dokładnie mieszamy ze śmietaną. Następnie zawartość pojemnika ponownie wlewamy do sosu.
7. Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy sosem. Jeżeli lubicie gęsty sos, możecie wymieszać go z łyżką mąki. Voila!

5 komentarzy:

  1. Można śmietanę jogurtem naturalnym zastąpić? Bo ja mam na nią uczulenie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzyby suszone czy świeże? Jeżeli świeże to czy surowe je wrzucasz na patelnię czy podgotowane? Ile to się na tej patelni z bulionem duzi?

    OdpowiedzUsuń