Sałatka z kaszy jaglanej i granatu - Tabbouleh

Oglądając niedawno program poświęcony kuchni libańskiej, wpadł mi w oko przepis na sałatkę Tabbouleh. Co ciekawe, udało mi się znaleźć jej zmodyfikowaną wersję, dostosowaną do moich potrzeb - z kaszą jaglaną i granatem! :) Przepis pochodzi z bloga A Lemon Tree Cafe, którego zresztą polecam. Autorce przepisu za ten smak należy się jakaś nagroda. :) Sałatka za sprawą pietruszki, cytryny i mięty staje się niezwykle świeża. To jest po prostu hit, którego musicie spróbować.

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu - Tabbouleh




Możecie zaskoczyć znajomych podając sałatkę z kaszy jaglanej i granatu np. w wydrążonych łupinach granatu. Dzięki temu będzie też mniej garów do mycia. :)

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu - Tabbouleh

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 czerwona mała cebula
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek mięty
2 łyżki posiekanej dymki
1 owoc granatu - nasiona

1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski.
2. Siekamy na drobno czerwoną cebule, pietruszkę, miętę oraz szczypiorek i dodajemy do kaszy.
3. Kaszę należy obficie skropić sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą pieprzem i skórką z cytryny. 
4. Całą sałatkę polewamy oliwą i mieszamy.
5. Na koniec dodajemy wydrążone nasiona granatu i ponownie mieszamy.
Smacznego!

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu - Tabbouleh

Sałatka z kaszy jaglanej i granatu - Tabbouleh

10 komentarzy:

  1. Dzięki za miły komplement. Sałatka w Twoim wykonaniu bardzo mi się podoba. Super pomysł na blog. Kasza jaglana i nie tylko ona, rules. Pozdrawiam serdecznie, Lilka

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda przepysznie i łączy w sobie wszystko to, co lubię. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszna :) jadłam u Koleżanki, teraz zrobie sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To się nie da jeść. Szkoda pracy i produktów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda pracy i produktów. To się nie nadaje do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mialam wszystkich produktow - pominelam miete i skorke z cytryny, zastapilam natke szczypiorem, a cebule czerwona - zwykla, a i tak wyszlo przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietna sałatka. Koniecznie muszę spróbować, tym bardziej, że zarówno kaszę jaglaną jak i granata bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń