Niebo w gębie! Innymi słowami nie da się opisać tego połączenia. Pierś kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym jadałem dotychczas z ryżem, ale eksperyment polegający na zastąpieniu ryżu kaszą jaglaną, wypadł znakomicie. Kolejny udany przepis, którym chętnie się podzielę. No i curry - ta przyprawa rządzi!
Składniki:
- kasza jaglana (na tę ilość sosu ok 3/4 szklanki suchej kaszy)
- mleczko kokosowe
- ananas w puszce
- jogurt naturalny lub grecki
- pierś z kurczaka lub indyka
- garść rodzynek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól oraz pieprz
- oliwa
Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną.
2. Przez praskę przeciskamy czosnek, cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie przesmażamy wraz z czosnkiem na pateleni z dodatkiem oliwy - ok 2-óch łyżek.
3. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli oraz czosnku.
4. Całość przyprawiamy curry, kurkumą oraz imbirem, a także dodajemy wiórki kokosowe oraz rodzynki. Smażymy przez kilka minut, aż mięso nie będzie surowe.
4. Do mięsa dodajemy mleczko kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 15
minut do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną w postaci np. wymieszanej. =)
Uwielbiam kasze jaglaną pod każdą postacią, twoje danie wygląda baaardzo apetycznie. Może zrobię jutro na obiad :) Jak coś to dam znać, czy smakował :P
OdpowiedzUsuńkolejny dowód na to, że kasza jaglana pasuje do każdego połączenia!
OdpowiedzUsuńCurry powinno zawierać więcej wody i mleczka kokosowego. Kasza powinna pływać w niej.
OdpowiedzUsuńDziękuję p. Gosiu za cenne rady i cieszę się, że mój blog jest dla pani "inspiracją".
UsuńZrobiłam! :) Pycha!
OdpowiedzUsuńIle wlewa się mleczka kokosowego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest REWELACYJNE !!!
OdpowiedzUsuńna ile osób przeznaczone jest to danie? (przy takich proporcjach)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, ten przepis jest Fantastyczny, gorąco polecam!!! Polecam również wprowadzić małą modyfikację, tzn, ja zamarynowałam kurczaka przez kilka godzin w sosie sojowym i czosnku oraz ogólnie dodałam do całości potrawy 2 razy więcej czosnku i imbiru. Według mnie dodało to takiej konkretnej nuty i przełamało trochę słodkość ananasa, na zasadzie przeciwwagi. Extra potrwa, zaraz dokończymy ją jeszcze na kolację ;)))). Pozdrawiam i smacznego ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!!!! PYCHA ;)). Ja zamarynowałam mięsko parę godzin wcześniej w sosie sojowym i czosnku, dodatkowo dla kontrastu smakowego (wyrazistości) do całego dania dodałam dużo więcej czosnku oraz imbiru. Curry dałam żółte z tajskiej pasty rozpuszczone w odrobinie gorącej wody. A już na koniec dodałam kolendry, bo ją uwielbiam. Extra, smacznego ;))). Idę dojeść to co zostało z obiadu na kolację, bo właśnie rozpoczęłam tygodniowy detox na kaszy jaglanej :).
OdpowiedzUsuń