Zupa dyniowa - sposób na jesienny obiad

Zupa krem z dyni to jedno z tych dań, które powinniśmy przygotowywać jesienią. Jest to najlepsza potrawa na jesienną słotę. Jeżeli do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować tej pysznej zupy, to teraz jest na to najlepsza pora. Jest to bardzo delikatna i kremowa w smaku, a zarazem rozgrzewająca potrawa.


Właściwości zdrowotne i odżywcze dynianki


Zupa z dyni to świetna propozycja dla osób dbających o swoją linię. Nie dość, że zupa jest bardzo pożywna, to dostarcza przy tym niewielką ilość kalorii. Dostarcza również błonnik pokarmowy i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego, jest również doskonałym źródłem potasu, białka czy błonnika.

Jak przygotować szybką zupę dyniową?


Do zrobienia zupy dyniowej będziemy potrzebować 1 kg oczyszczonej dyni (bez pestek i skóry), bulion warzywny, śmietanę 30%, białą część pora, masło, a także przyprawy do smaku. Przygotowanie zupy krem rozpoczynamy od ugotowania około litra bulionu warzywnego. W tym samym czasie na patelnię wkładamy 2-3 łyżki masła, a po rozgrzaniu dodajemy pokrojonego pora oraz kawałki dyni. Dynię wraz z porem podsmażamy aż dynia trochę się przyrumieni. Następnie całą zawartość patelni przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Do bulionu powinniśmy dodać przyprawy, które dodadzą mu wyrazistości. Dobrym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka kawałka imbiru oraz ostrej papryki. Dzięki temu zupa nie będzie miała mdłego smaku. Zagotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera.


Do czego pasuje zupa dyniowa?


Zupę dyniową w postaci kremu podawać można z gorącymi grzankami. Po wlaniu zupy do talerza można posypać ją pestkami dyni, a dodać trochę śmietany. Trzeba wiedzieć o tym, że zupa dyniowa w zależności od zastosowanych składników, może przybrać różną formę smakową. Duże znaczenie w późniejszym smaku zupy mają użyte przyprawy. Jeżeli podczas gotowania zupy nie użyjemy ostrych przypraw, to zupa krem będzie słodsza i może źle komponować się ze słonymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz