Komuś dyni? Sezon na dynię mija, więc postanowiłem wykorzystać jej potencjał i ugotować zupę z dodatkiem kaszy jaglanej. Dynię zawsze ostro przyprawiam i dopiero wtedy czuję, z czym mam "do czynienia". ;)
Składniki:
- dynia (u mnie ok. 1 kg)
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- curry
- kurkuma
- śmietana do zup lub jogurt naturalny Przygotowanie: 1. Przygotowujemy kaszę jaglaną do gotowania, a następnie gotujemy. Odstawiamy - na razie nie będzie nam potrzebna.
2. Dynię kroimy np. w kostkę.
3. Cebulę siekamy i smażymy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Do gotującego się bulionu wrzucamy cebulę, czosnek oraz dynię. Gotujemy do miękkości.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Zawartość garnka należy dokładnie zblendować.
7. Po zmiksowaniu zupy, przyprawiamy ponownie (uwaga na curry i kurkumę, aby nie przegiąć pały).
Zupa jest gotowa. Podaję ją z kaszą jaglaną w sposób następujący. Do miseczki wsypuję ok. 4 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i zalewam zupą. Dodatkowo do zupy dodałem kilka łyżek jogurtu naturalnego, pietruszkę oraz pestki dyni. Smacznego!
dynia i kasza jaglana- nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuńproponuję zastąpić śmietanę/jogurt, szklanką mleczka kokosowego + pokroić w cienkie plasterki 3cm kawałek imbiru. Doda to zupie naturalności i dodatkowo będzie świetnym rozgrzewaczem na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńa może by tak wszystko razem zblendować (z kaszą) ? Ktoś probował ?
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńAle nie zrobiłam z niej kremu.