Za sprawą tego dania przeniesiemy się na chwilę do Południowej Afryki, bo stamtąd właśnie pochodzi Chakalaka. Jest to tradycyjna potrawa południowoafrykańska zazwyczaj serwowana z pap - kaszą kukurydzianą. Chakalaka to bardzo aromatyczny gulasz warzywny i w RPA uchodzi za lokalny przysmak. Zmodyfikowałem trochę przepis, w efekcie czego otrzymałem Chakalaka z kaszą jaglaną. :) Pycha.
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kalafior
- 5 papryk np. 2 zielone, 2 czerwone, 1 żółta
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki curry
- pół łyżeczki chilli
- szklanka kaszy jaglanej.
Istnieją również inne wersje Chakalaki np. z marchwią, mięsem. Ja zamiast tego dodałem cukinię, której przepis nie uwzględniał.
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kaszę jaglaną, którą potem wymieszamy z Chakalaką. :)
- Kalafiora rozrywamy na części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągamy go z wody.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiedy się ze szkli, przerzucamy do większego garnka.
- Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dusimy do momentu, aż zmięknie.
- Dodajemy cukinię i dalej dusimy, aż będzie miękka.
- Do gara wrzucamy gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i chilli i dusimy jeszcze przez kilka minut.
To danie na jedną osobę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że na 4 osoby. Nigdy się nie zastanawiam, na ile osób będzie danie, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto zje. :)
UsuńJasne :) dziękuje
UsuńCukinie pokroić w kostkę?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńFajne, takie trochę leczo:) A w oryginale też jest z curry czy jakieś bardziej egzotyczne przyprawy są?
OdpowiedzUsuńCurry możesz zastąpić kolendrą, kurkumą, kardamonem, pieprzem cayenne, kminem rzymskim oraz imbirem, ale z tego co się orientuję, część tych przypraw wchodzi w skład curry.
UsuńPonieważ mój mąż jest miesozerny, jakie najlepiej do dania podać i w jakiej formie, tj np. podsmażyć?
OdpowiedzUsuńProponuję jakieś kiełbaski lub mięso z kurczaka. :) Najlepiej również podsmażyć.
UsuńHmmmmm....ta kasza i te warzywa.......czy jaglana można zastapić np pęczakiem czy jaglana najlepiej się nada?
OdpowiedzUsuńMyślę, że pęczak również świetnie się sprawdzi w tej potrawie.
UsuńChakalaka - miszmasz wszystko mający :) Świetna propozycja na dzisiejszy obiad !
OdpowiedzUsuńJak przyjdzie do momentu podduszania tych składników to powinnam dolać wody?
OdpowiedzUsuńSorki za takie głupie pytanie ale nigdy nie robiłam takich potraw :O
Nie ma takiej potrzeby. :)
UsuńZamiast cukinii dodałam dynie...pycha:)
OdpowiedzUsuńZamiast cukinii dodałam dynie...pycha:)) super przepis...dziękuję:))
OdpowiedzUsuńW wersji bez mięsnej bardzo fajnie sprawdza się z serem typu feta, pychaa
OdpowiedzUsuńCzyli mój największy grzech - chipsy o smaku chakalaka - mają jakiś zdrowy pierwowzór! Bomba! :) Zrobiłeś mi dzień! ;)
OdpowiedzUsuń